Sistemul limfatic este ca un centru de salubritate prin intermediul căruia organismul este eliberat de toxine și de deșeuri. Acesta colectează și „duce gunoiul” afară din corp.
În afară de rolul de purificator al celulelor, organelor și țesuturilor, sistemul limfatic este, de asemenea, o parte importantă a sistemului imunitar: ajută la producerea de celule albe de sânge fiind implicat astfel în combaterea infecțiilor și bolilor. De asemenea, contribuie și la menținerea nivelului fluidelor din corp,
Una dintre consecințele unui sistem limfatic nefuncțional este congestia limfatică, care este corelată cu apariția bolilor și inflamaților. Altfel spus, atunci când limfa nu circulă optim, celulele se otrăvesc prin propriile deșeuri și încep să apară tot felul de simptome neplăcute: infecții, oboseală, umflături.
Printre lucrurile care afectează buna funcționare a sistemului limfatic se numără dieta săracă în nutrienți, expunerea la factori poluanți și sedentarismul.
Corectarea stilului de viață poate ajuta la reactivarea sistemului și la îmbunătățirea sănătății celulelor, sângelui și a calității vieții, implicit.
Iată o listă cu simptomele de congestie limfatică:
- Ceață mentală
- Dureri de cap
- Lipsă de energie
- Amigdale sau ganglioni umflați
- Dureri frecvente în gât
- Acumularea de lichid în urechi
- Exces de mucus dimineața
- Zgomote în urechi
- Răceli frecvente
- Balonare
- Dificultate de a pierde în greutate
- Digestie lentă sau constipație
- Extremități umflate și grele
- Acnee, piele uscată
- Înțepenirea coloanei și umerilor
- Mâncărimi ale pielii
Stagnarea sau încetinirea circulației limfatice poate duce la acumularea de toxine și la reducerea aprovizionării corpului cu celule imunitare iar consecința se manifestă prin umflături și dureri, scăderea imunității și capacității corpului de a combate atât infecțiile cât și bolile.
Pelinul și păpădia sunt două plante utile în vederea detoxifierii limfatice și nu numai.
Macerat de pelin
Se pun într-un borcan 4 linguri de plantă mărunțită și 500 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitând borcanul de minim 3 ori pe zi.
După cele 10 zile, se strecoară și se consumă câte 1 linguriță / zi, timp de 2 zile, seara, diluat cu un sfert de pahar de apă.
În următoarele 2 zile, se consumă 2 lingurițe / zi. Doza se mărește o dată la 2 zile, până se ajunge la 7 lingurițe pe zi. Din acel moment, se continuă cura cu câte 7 linguriță, o dată pe săptămână, timp de un an.
Acest macerat de pelin ajută și la activarea digestiei la persoanele cu stomacul leneș.
Macerat de păpădie
Pentru a prepara maceratul de păpădie, se folosesc 4 sau 5 rădăcini cu tot cu frunze, care se toacă mărunt. Se pun într-un borcan împreună cu 500 ml de țuică sau rachiu natural.
Se lasă totul la macerat timp de 1 săptămână, într-un loc răcoros și ferit de lumina soarelui și se agită borcanul de mai multe ori pe zi. După o săptămână, se filtrează lichidul și se transferă în sticle de culoare închisă care se păstrează la frigider.
Se recomandă 25 de picături de 3 ori / zi, preferabil cu 30 de minute înainte de masă.
Această cură durează 1 lună și se poate repeta de încă 3 ori, făcând între cele 4 cure câte o pauză de 1 săptămână.
Cură cu pulbere de cuișoare
De asemenea, și cuișoarele pot ajuta în ceea ce privește stimularea limfatică. Acestea se macină și se consumă pulberea rezultată după următoare schemă:
- Ziua 1: câte un sfert de linguriță, de 3 ori / zi
- Ziua 2: câte 2 sferturi de linguriță, de 3 ori / zi
- Între ziua 3 și 10: câte 3 sferturi de linguriță, de 3 ori / zi
Această cură se continuă apoi cu câte 3 sferturi de linguriță, de 3 ori / zi, o dată pe săptămână, timp de 1 an.
Curățarea limfei – alimente care ne vin în ajutor
Conform practicaților medicinei Ayurveda, alimentele de culoarea roșie ajută la mișcarea limfei. Astfel, cireșele, rodia, sfecla roșie și merișoareșe sunt date ca exemple care sunt bogate în fibre, enzime, antioxidanți și bioflavonoide și care trebuie consumate crude.
Aceste alimente ajută la descompunerea depunerilor de toxine, fibrele îmbunătățind tranzitul intestinal și eliminarea.
Sfecla roșie curăță ficatul și sângele, ajută la digerarea grăsimilor și reduce inflamațiile. Astfel, sucul de sfeclă crudă sau salata de sfeclă crudă poate ajuta la detoxifierea sistemului limfatic.
Importanța mișcării fizice
Este absolut necesar să facem mișcare fizică și să avem o respirație profundă pentru un flux limfatic sănătos. Așadar, exercițiile aerobice sunt extrem de sănătoase atât pentru sânge, cât și pentru inimă.
Pe de altă parte, antrenamentele de rezistență sunt și ele folositoare pentru stimularea circulației limfatice și cardiovasculare și pentru tonifierea masei musculare.
La fel de vital este și consumul adecvat de apă, întrucât deshidratarea poate duce la un drenaj limfatic defectuos și, implicit, la stagnarea fluxului limfatic.
Congestia limfatică se poate remedia prin rezolvarea dezechilibrelor digestive precum diareea cronică și constipația.
Așadar, pe cât posibil, se recomandă evitarea consumului de produse alimentare procesate și grăsimile trans sau saturate întrucât încetinesc sistemul limfatic.
Totodată, trebuie să ne ferim se stres și de poluanții din produsele de curățare și să evităm hainele strâmte care pot restricționa fluxul limfatic și sanguin.
Discussion about this post