Hreanul este o excelentă plantă medicinală care se remarcă prin proprietățile sale stimulente, antiseptice, antioxidante, spasmolitice și citotoxice. De asemenea, este și un blând, dar eficient, antibiotic.
Consumul regulat de hrean crește aportul de vitamina C, care este un antioxidant cu rolul de a întări imunitatea, de a combate infecțiile, de a proteja împotriva cancerului și de a lupta împotriva infecțiilor virale. Astfel, doar 100 de grame de rădăcină de hrean poate acoperi 41% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Totodată, hreanul este sărac în grăsimi și în calorii și conține cantități semnificative de vitamine din complexul B, calciu, potasiu, fibre, magneziu, fier, fosfor, cupru și zinc. Este bogat în compuși volatili care au proprietăți detoxifiante și antioxidante, dând și gustul specific.
De exemplu, compusul alil asotiociant ( AITC ) acționează ca un agent preventiv pentru cancer. Conform oamenilor de știință, acest compus este foarte bine asimilat după administrație orale și celulele îl primesc extrem de rapid. Este toxic pentru celulele maligne, inducând rapid moartea celulelor canceroase.
AITC are, de asemenea, și o activitate antimicrobiană împotriva unui spectru larg de patogeni. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au demonstrat că hreanul activează enzimele implicate în detoxifierea moleculelor cauzatoare de cancer.
Indicații terapeutice
Hreanul are capacitatea de a stimula secreția enzimelor salivare, digestive și gastrice, astfel ușurând digestia și deschizând apetitul. Fierul conținut ajută în producția celulelor roșii de sânge, iar potasiul ajută la controlul ritmului inimii și a tensiunii arteriale.
- Durere de cap
- Edem pulmonar
- Anemie
- Tuse, astm, bronșită cronică
- Răceală, gripă, infecții ale sinusurilor
- Oboseală generală
- Gută
- Rahitism, scorbut
- Infecții urinare
- Retenție de apă
- Dureri musculare și articulare
- Congestie pectorală
- Litiază urinară
Mod de utilizare
Siropul de hrean este foarte eficient în caz de tuse. Se taie rădăcina felii și se așează în straturi alternative cu zahăr brut sau cu miere. Sucul rezultat se consumă cu o linguriță, de mai multe ori pe zi.
Cataplasmele cu hrean ras sunt bune în astm și edem pulmonar, aplicându-se pe locurile corespunzătoare. De asemenea, se poate folosi și fiertura de rădăcină de hrean ras în lapte.
Pentru gută, se recomandă 1 linguriță de hrean ras ca atare.
Vinul de hrean este un fortifiant excelent în toate afecțiunile reumatismale și respiratorii.
Se pun 30 de grame de hrean ras într-un borcan de sticlă, împreună cu 1 litru de vin ( alb sau roșu ). Se amestecă, se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 7 zile. Ulterior, se strecoară și se consumă câte 30-50 ml pe zi.
Sirop tonic pentru copiii fără poftă de mâncare:
- 30 g hrean
- 300 ml rachiu
- 1 L apă clocotită
- 1,5 kg zahăr brut
Rădăcina de hrean se curăță, se toacă mărunt și se pune la macerat, timp de 7 zile, în rachiu. Ulterior, se adaugă apa și se lasă la infuzat peste noapte. Dimineața următoare se adaugă zahărul și se fierbe preparatul timp de 20 de minute la foc mic, amestecând continuu.
Când capătă consistența siropului, este gata. Se administrează câte 2 linguri înainte de masă.
Precauții și contraindicații
Consumul de hrean trebuie evitat de către persoanele care suferă de:
- Boli de rinichi grave
- Afecțiuni gastrointestinale
- Ulcere stomacale
- Hipotiroidism
- Ulcere intestinale
Este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează.
În cazul în care urmați un tratament medicamentos, trebuie să consultați medicul înainte de a începe o cură cu hrean.
Discussion about this post