De secole, mugurii de brad sunt folosiți și în industria alimentară, în cea cosmetică dar și în fitoterapie și în medicina tradițională datorită conținutului bogat în compuși bioactivi.
Mugurii, atât proaspeți cât și uscați, sunt utilizați încă din antichitate, sub formă de infuzie sau sub formă de sirop, pentru tratarea tusei uscate, a infecțiilor virale și a altor afecțiuni respiratorii, precum și pentru prevenirea diferitelor tulburări ale copiilor.
Ceaiul, dar și siropul, pot fi consumate ca băuturi tonice datorită conținutului de vitamina A, C și flavonoide. Beneficiile lor se datorează mai ales cantităților mari de uleiuri volatile din conținut.
Mugurii de brad au proprietăți antimicrobiene și antioxidante și au demonstrat un efect inhibitor asupra diferitelor tipeuri de patogeni precum: stafilococul auriu, E. coli, Bacillus, Salmonella și Listeria.
Mugurii de brad sunt și astăzi un remediu de preț în comunitățile monahale. Pentru a-i folosi în scod medicinal, mugurii trebuie să fie tineri și trebuie să fie culeși din vârful brazilor.
Părintele Prodromos, de la Mănăstirea Tigănești din Teleorman, ne dezvăluie rețeta de ceai din muguri:
Se pune 300 ml de apă într-o cratiță. Când dă în clocot, se adaugă o mână de muguri de brad tocați mărunt. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, după care se ia de pe foc, se pune capacul și se lasă la infuzat timp de 10 minute.
În bolile cronice, recomandarea este ca infuzia să dureze mai mult, aproximativ 10 ore. În acest fel, se va obține un ceai mult mai concentrat care se filtrează și se consumă călduț.
Discussion about this post