Cura de mai jos a fost dezvăluită de un monah pe nume Filotheos, din Muntele Carantania.
Acest călugăr grec, mare cunoscător și utilizator al leacurilor naturii, este de părere că sucul de lămâie poate preveni boala Alzheimer.

Beneficiile citricelor

Fructele citrice au numeroase beneficii asupra organismului nostru, fiind bogate în antioxidanți și vitamine care ne pot apăra de diferite probleme de sănătate. În coaja și pulpa lor se găsesc vitaminele A, B, C, D, fibre, compuși fenolici, flavonoide și carotenoide.

Acești compuși au efecte benefice asupra sistemului digestiv, imunitar și cardiovascular.
De asemenea, au și proprietăți antivirale, antibacteriene, anti-sclerotice și antiinflamatoare.

Flavonoidele din citrice, de exemplu, au capacitatea de a crește toleranța la glucoză și de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, având și efecte modulatoare asupra metabolismului lipidelor. Acești antioxidanți au efect protector și împotriva inflamațiilor, a diabetului, a dislipidemiei, a aterosclerozei, a disfuncției endoteliale și a stresului oxidantiv.

Potrivit unei meta-analize, publicată în 2005 în jurnalul „Medicine”, fructele citrice pot reduce și riscul de cancer esofagian.

Conform călugărului Filotheos, sucul de lămâie întărește sistemul nervos, ajută la curățarea corpului de toxine și la îmbunătățirea circulației sangvine. De asemenea, susține că are și proprietăți decongestive la nivel hepatic, remineralizante și depurative și că este un bun remediu pentru simptomele provocate de sindromul colonului iritabil.

În medicina tradițională, sucul de lămâie este folosit în afecțiuni precum:

  • Menstruații neregulate
  • Dureri în gât
  • Febră
  • Răceală obișnuită
  • Reumatism
  • Dureri în piept
  • Hipertensiune arterială

Locuitorii din Trinidad folosesc sucul de lămâie amestecat cu melasă pentru retenția de lichide în corp și, amestecat cu ulei de măsline pentru pietrele la rinichi.

Iată ingredientele necesare și modul de pregătire / utilizare

  • 1 grepfrut
  • 1 lămâie

Se spală bine ambele ingrediente cu bicarbonat de sodiu și cu o perie. Se lasă la înmuiat, într-o soluție cu apă oxigenată, pentru a îndepărta substanțele dăunătoare din coajă.

Se taie în felii, cu tot cu coajă și se așază într-un vas de lut, una peste alta, după care se toarnă peste ele apă clocotită, cât să le acopere complet. Se pune un capac și se lasă fructele la macerat peste noapte.

A doua zi, se pasează și se consumă maceratul obținut, pe parcursul unei zile. Această cură se face timp de 10 zile și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

De asemenea, fructele citrice pot ajuta și la scăderea în greutate întrucât sunt sărace în calorii și bogate în nutrienți și apă.

Conform unui studiu realizat pe 91 de persoane obeze, jumătate de grepfrut consumat înainte de mese produce o scădere mai mare a greutății corporale. Consumat zilnic la masă, poate reduce dimensiunea taliei.

Pe de altă parte, consumul de lămâie protejează împotriva anemiei, a apariției pietrelor la rinichi și îmbunătățește digestia.

Contraindicații și precauții

Aceste cure cu citrice nu sunt recomandate persoanelor sub 18 ani. Poate să apară o stare de rău fizic și alte semne care indică detoxifierea corpului, dureri de cap.

Efectele secundare sunt, de altfel, normale. Cu cât mai încărcat este organismul de toxine, cu atât mai severe vor fi.

În special sucul de grepfrut, dar și fructul, interacționează cu foarte multe medicamente. Astfel, nu este recomandat persoanelor care urmează un tratament medicamentos.