Propolisul este o substanță rășinoasă, produsă de albine pentru consolidarea stupului împotriva invadatorilor și împotriva infecțiilor.
Este folosit în scop medicinal încă din antichitate datorită proprietăților sale terapeutice.
În zilele de astăzi, propolisul este inclus în numeroase produse naturale, homeopatice și cosmetice. Este util mai ales în afecțiunile aparatului respirator inferior și superior, datorită proprietăților sale antibiotice, antiinflamatoare și imunostimulatoare.
Conform studiilor recente, este eficientă în tratarea inflamațiilor și infecțiilor de la nivelul nasului, urechilor, plămânilor și gâtului:
- Sinuzită
- Laringită
- Astm bronșic
- Tuberculoză pulmonară
- Inflamație acută și cronică a urechii interne
- Răceală comună acută
- Inflamație cronică a căilor respiratorii superioare
Este demonstrat științific faptul că propolisul are efecte pozitive și la copiii preșcolari și școlari, în sezonul răcelilor. Administrarea de propolis sub formă de inhalații, extract apos, reduce numărul simptomelor acute și cronice de răceală și suprimă flora microbiană și cea virală la nivelul căilor respiratorii superioare.
Așadar, extractul de propolis poate fi considerat un bun medicament adjuvant în tratamentul bolilor rino-faringiene, atât cronice cât și acute și este bine tolerată.
Moduri de administrate
Se amestecă 1 linguriță de tinctură cu 10 ml de apă salină, într-o sticlă mică cufundată în apă caldă ( apa caldă pentru ca preparatul să ajungă la temperatura corpului ). Se agită sticla și, cu o pipetă, se pun câte 10 picături cu soluție în fiecare ureche, seara înainte de culcare.
Pentru a preveni scurgerea, în ambele urechi se pun mici bucăți de tifon.
În următoarele 10 zile, se administrează un alt tratament:
Se amestecă 1 linguriță de tinctură de propolis cu 1 lingură de ulei de măsline încălzit la temperatura corpului. Se pun câte 3 picături din acest amestec în fiecare ureche, de 3 ori pe zi.
Imunitatea poate fi consolidată cu ajutorul unei diete bazate pe crudități și, de asemenea, prin creșterea numărului de ore dormite.
Conform altor studii, tratamentele locale cu Propliant, care este o soluție uleioasă de propolis, cu unguent Proporinol și cu aerosoli cu Proporal de 2-3 ori pe zi timp de 1 lună, au fost utile în rino-sinuzită și în nazofaringită, atât la copii cât și la adulți/
Pentru a întări imunitatea, se poate administra și alte produse pe bază de propolis: sirop, tinctură sau amestecuri cu miere.
De exemplu, inflamația mucoasei traheo-bronhice și faringolaringiană se poate trata cu capsule de propolis ( Proposept ), care este un amestec de lăptișor de matcă, miere și propolis, și cu aerosoli ci Proposept.
72% dintre pacienții tratați cu propolis au avut rezultate bune.
Preparatele din propolis ajută în:
- Otită alergică sau infecțioasă
- Amigdalită farinogolaringiană
- Tulburări neuro-endocrine
- Bronșită astmatică cronică
- Deviație de septembrie
- Emfizem
- Paraestezie faringiană
- Astenie nervoasă
Propolis – Moduri de utilizare
Amigdalită: inhalație cu aerosoli + aplicații cu unguent de propolis
Inflamația urechii interne: tamponări + spălături cu extract de propolis
Tuberculoză pulmonară: 30 picături de tinctură de propolis de 3 ori pe zi + inhalații cu 100 picături de tinctură de propolis într-un litru de apă de 2 ori pe săptămână
Infecții respiratorii și gripă: 40 picături de tinctură de propolis în 200 ml de apă caldă de 2 ori pe zi ( sau dizolvate în miere )
Aceste inhalații cu propolis se pot face între 3 și 5 ori pe zi și se folosesc câte 10-165 picături de propolis 20%.
Tabletele cu 50mg de propolis: de 4 sau 6 ori pe zi
Picături cu propolis, cu 20%: între 10-15 picături de 3 ori pe zi
Unguente și creme cu propolis de 5-10%
Important: la copii se dau doze înjumătățite!
Pentru a facilita absorbția tincturii, este recomandat ca aceasta să fie amestecată cu miere, în raport de 1:3. Asta înseamnă, de exemplu, la 1 linguriță de propolis se adaugă 3 lingurițe de miere.
Discussion about this post