În perioada rece, mai ales, avem nevoie de o stimulare a circulației sangvine și, de asemenea, de întărirea imunității. Consumând mai multe mirodenii, plante aromatice și condimente, putem obține aceste lucruri.
Cidrul de foc – Ține departe gripa și răceala
Tonicul de iarnă prezentat mai jos conține astfel de ingrediente și are efecte tonice și asupra sistemului imunitar și la nivelul aparatului circulator. Este un remediu tradițional pentru apărarea organismului în sezonul rece iar denumirea este cât se poate de sugestivă în ceea ce privește compoziția și efectele sale.
Este indicat să preparați această rețetă la început de toamnă sau chiar la sfârșitul verii, întrucât are nevoie de 1 lună de macerare.
Pe lângă ingredientele iuți, acest cidru conține și alte ingrediente ( hibiscus, lămâi, măceșe ) cu rolul de a sprijini imunitatea prin nutrienții lor, așadar este o versiune îmbunătățită a celei cunoscute.
Ingrediente necesare:
- 10 cm rădăcină de ghimbir
- 1 ceapă medie
- 5 cm rădăcină de turmeric
- 2 ardei iuți
- 2 lămâi
- 2 căpățâni usturoi
- Un sfert de cană de hibiscus uscat
- Un sfert de cană de măceșe uscate, fără semințe
- 3 căni oțet natural de mere
Mod de preparare și administrare
Rădăcinile de ghimbir și de turmeric se curăță de coajă și se taie în rondele subțiri sau în cubulețe. Cățeii de usturoi se curăță, după care se dau prin presă. Cepele se curăță de coajă și se taie cubulețe. Ardeii se taie mărunt, cu tot cu semințe. Lămâile se decojesc și se taie cubulețe sau felii subțiri.
Toate ingredientele se pun într-un borcan de sticlă, de 1 L. Se adaugă și oțetul de mere, acoperind plantele, se pune capacul borcanului și se strânge bine. Borcanul se agită energetic pentru a ajuta la amestecarea ingredientelor.
Se desface capacul și se completează cu oțet dacă mai este nevoie: ingredientele trebuie să fie complet scufundate în oțet.
Se închide borcanul și se pune într-un loc călduros din casă, pe o farfurie și se agită zilnic timp de 1 lună.
Ulterior, se strecoară lichidul iar plantele se pot folosi la gătit sau la ceaiuri. Oțetul obținut se păstrează la frigider, într-o sticlă.
Pentru un sirop foarte bun pentru sănătate ( Oxymel ), amestecați 3 căni din acest oțet cu 1 – 1 1 / 2 căni de miere.
Acest cidru are un efect termogen și un gust picant. Se poate consuma ca atare, în doze terapeutice, sau se poate folosi în diverse rețete.
De exemplu, se poate adăuga în sosuri pentru salate, în ciorbe sau în marinate.
Condimentele au rolul de a stimula digestia, de a mări fluxul sanguin și de a mobiliza întregul organism. Pentru a alunga gripa sau răceala, se ia câte 1 linguriță din 3 în 3 ore, începând de la primele semne de boală. Acest oțet infuzat cu condimente ajută la ameliorarea simptomelor, având efect antimicrobian și decongestionant.
În scop preventiv, se poate lua câte 1 linguriță în fiecare zi, ca atare sau diluat în sucuri naturale sau puțină apă.
Important! Nu dați acest preparat copiilor mici! Este prea picant și prea puternic pentru ei.
De asemenea, nu este recomandat nici adulților sensibili la stomac sau care au interdicție la preparate picante și / sau condimente.
Sugestii
- Ghimbirul se poate înlocui cu rădăcină de hrean
- Dacă nu aveți rădăcină de turmeric, de poate înlocui cu pulbere de turmeric
- Alte ingredientele opționale utile: rădăcină de echinaceea, cimbru, piper negru, rozmarin, rădăcină de astragalus
Discussion about this post