Oboseala cronică, durerile de cap, constipația, depresia și alte probleme digestive apar atunci când ficatul nu funcționează la cote maxime. Conform statisticilor, 80% din cazurile de toxicitate hepatică se datorează reacției organismului la medicamentele sintetice: peste 900 de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pot provoca leziuni la nivelul ficatului.
Dietele care dăunează ficatului
În afară de consumul excesiv de medicamente, factorul principal care contribuie la apariția problemelor hepatice este o dietă neadecvată iar abuzul de alcool este cel mai periculos agent dietetic pentru ficat.
Grăsimile solicită extrem de mult ficatul, așadar alimentele grase trebuie evitate pentru a avea un ficat sănătos. De asemenea, dietele bogate în calorii ( în special în carbohidrați ) pot crea și ele probleme la nivelul ficatului iar aportul excesiv de calorii poate duce la depozite de grăsime în interiorul ficatului.
Dietele prea bogate în proteine pot provoca encefalopatie hepatică sau chiar confuzie mentală. Atunci când corpul nostru digeră cantități mari de proteine, se formează un exces de amoniac. Amoniacul este o substanță care afectează sistemul nervos. Cu toate acestea, înainte de a reduce sau modifica aportul de proteine, trebuie consultat un medic.
Alimente care susțin funcția ficatului
Dieta săracă în sodiu și în proteine este cea mai bună variantă pentru ficat. Recomandarea nutriționiștilor este de a consuma mai multe porții de legume și fructe crude pentru a reduce riscul de suprasolicitare a ficatului și pentru a elimina grăsimile din ficat.
Așadar, aproximativ 30-40% din dietă trebuie să fie formată din verdețuri cu pigment închis, fructe și legume de culoare portocalie, galben, moc și roșie.
Iată câteva alegeri excelente pentru sănătatea celulelor hepatice:
- Somon
- Ton
- Sardine
- Mere
- Legume crucifere precum varza și broccoli
- Lămâia
- Sfecla
- Morcovii
- Usturoiul
- Grepfrutul
- Semințe crude: de floarea-soarelui, nucile
- Uleiul de luminița nopți ( primrose )
- Ulei de măsline
Plantele medicinale care curăță ficatul
Alături de o dietă sănătoasă, se recomandă curățarea periodică a ficatului cu ajutorul plantelor medicinale:
Rădăcină de cicoare
Utilizările rădăcinii de cicoare pentru problemele ficatului datează încă de pe vremea egiptenilor și romanilor. Ei foloseau această plantă mai ales pentru curățarea sângelui, după care rădăcina de cicoare prăjită a devenit înlocuitorul natural al cafelei cu cofeină și un remediu pentru detoxifierea ficatului.
Frunzele și rădăcina de păpădie
Păpădia are capacitatea de a stimula bila din ficat, astfel facilitând procesarea lichidelor și alimentelor și detoxifierea substanțelor nocive.
De asemenea, îmbunătățirea fluxului biliar ajută corpul în procesul de metabolizare a grăsimilor și în menținerea colesterolului în limitele normale.
Frunzele de păpădie sunt eficiente în purificarea sângelui și în stimularea bilei leneșe, astfel ușurând funcția de detoxifiere a ficatului.
Rădăcina de păpădie ajută la curățarea sângelui, la eliminarea excesului din apă din ficat și la remedierea problemelor hepatice.
Rostopasca
Rostopasca susține procesul de detoxifiere a ficatului și a bilei, prevenind acumularea de particule în ficat.
Semințele de armurariu
Conform numeroaselor studii, semințele de armurariu au capacitatea de a regenera a țesuturilor lezate ale ficatului și stimulează ficatul să producă mai multă bilă pentru îmbunătățirea digestiei.
Turmericul
Ajută la eliminarea toxinelor din corp și susține sănătatea celulelor hepatice grație efectelor antioxidante puternice.
Discussion about this post