Primăvara, țăranii au obiceiul să vândă rădăcinoasele cu tot cu frunze. Fac acest lucru deoarece și frunzele sunt bune de mâncat.
Precum pătrunjelul, și morcovii, sfecla, broccoli și ridichile au frunze comestibile care pot fi folosite la ceaiuri, salate, sucuri sau mâncăruri gătite.
În unele cazuri, partea superioară a legumelor rădăcinoase poate fi mai bogată în vitamine.
Frunzele de morcovi, de exemplu, conțin de 6 ori mai multă vitamina C decât rădăcina și sunt și o sursă bună de vitamina K, clorofilă, vitamina A și C, calciu și potasiu.
Clorofila conține fitonutrienți puternici care au rolul de a reveni formarea și creșterea tumorilor. De asemenea, purifică sângele, previne și ajută la dezvoltarea calculilor deja formați, contribuie la curățarea colonului și are efecte diuretice.
Este bogată și în magneziu, care este un mineral cu rolul de a susține sănătatea mușchilor, oaselor și inimii.
Frunzele pot fi stoarse și sub formă de suc și folosite ca apă de gură naturală, întrucât au proprietăți antiseptice. Potasiul conținut ajută la scăderea tensiunii arteriale și susține și buna funcționare a inimii.
Frunzele de morcov au un gust amărui: le putem folosi în cantități mici la salate, la ciorbe sau supe, în sandviciuri, tocănițe sau în omlete.
De asemenea, putem prepara și un ceai aromat și eficient pentru întărirea rinichilor, pentru detoxifiere și pentru tratarea problemelor urinare.
Spălăm bine o mână de frunze de morcov, le rupem mărunt și le punem într-un ibric cu apă fierbinte. Acoperim ibricul cu capac și lăsăm frunzele la infuzat până apa se răcorește.
Atenție! Dacă sunteți alergici la pătrunjel sau la țelină, NU consumați frunze de morcov!
Discussion about this post