Rețeta prezentată mai jos provine din Ayurveda, medicina indiană practicată în India de mii de ani. Ceaiul este recomandat de dr. Kulreet Chaudhary, autorul cărții „The Prime”. Această carte cuprinde diferite principii ayurvedice care pot fi incluse ușor în viața de zi cu zi, în vederea îmbunătățirii sau protejării sănătății.
Acest ceai este util în diferite probleme ale stomacului și intestinelor și conține 3 tipuri de semințe renumite pentru acțiunea lor benefică asupra tractului gastro-intestinal: coriandru, fenicul și chimion.
Faptul că reduce pofta de zahăr și astfel ajută la o pierdere mai ușoară în greutate este un beneficiu adițional. Acest amestec de semințe produce o încălzire a corpului și, implicit, o stimulare a circulației sangvine.
De asemenea, această combinație ajută și la purificarea limfei și a sângelui datorită efectului blând detoxifiant. Are efecte curățitoare asupra corpului și ajută la eliminarea excesului de apă.
Recomandarea doctorului Chaudhary este de 400 ml de ceai / zi. Ultima porție trebuie consumată cel târziu la ora 16:00 deoarece are acțiune diuretică. Conform unor persoane, are și efecte energizante ușoare.
Chimionul are rolul de a regla nivelurile de zahăr din sânge, de a remedia tulburările digestive și este util în afecțiuni respiratorii.
Coriandrul este de ajutor în digestie și este foarte popular în Asia. Are efecte calmante asupra sistemului nervos, digestiv și respirator.
Feniculul este renumit pentru îmbunătățirea laptelui matern și pentru calmarea colicilor la sugari. Așadar, ceaiul din aceste semințe poate fi băut de mame, deoarece efectul se transmite și la bebeluș prin lapte.
Fenicului are o aromă unică care dă preparatelor un gust mai plăcut.
Rețetă de ceai digestiv
- 1 linguriță semințe de coriandru
- 1 linguriță semințe de fenicul
- 1 linguriță semințe de chimion
- 5 sau 6 căni apă
Semințele se pun într-o cratiță și se toarnă peste ele apa. Se fierbe ceaiul timp de 5-10 minute, după care se strecoară și se bea cald. Pentru un gust mai plăcut, se poate reduce cantitatea de chimion și se poate adăuga mai mult fenicul. De asemenea, se mai poate adăuga ghimbir, zeamă de lămâie sau scorțișoară.
Concluzie – beneficii
- Reduce balonarea și gazele
- Ajută la reducerea grăsimii
- Calmează tractul digestiv
- Elimină excesul de apă din corp
- Crește cantitatea de lapte la femeile care alăptează
Discussion about this post