Efectele sfeclei roșii asupra plămânilor sunt atribuite nitraților. Dr. Joseph Mercola a publicat recent un articol despre beneficiile consumului de sfeclă asupra funcției respiratorii. Acest articol a fost bazat pe un studiu apărut în august 2020, în „The Psychology Journal”.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mușchii care susțin respirația încep să slăbească și să nu funcționeze la capacitate maximă, în special diafragma. Acest lucru poate provoca scăderea vitalității la vârstnici, întrucât provoacă dificultăți respiratorii.
În studiul mai sus menționat, s-a demonstrat cu succes că suplimentarea cu nitrați din sfeclă ( NaNo3) îmbunătățește funcția contractilă a mușchilor respiratorii și, implicit, capacitatea de respirație. Mai precis, nitrații măresc puterea maximă a diafragmei.
Aceste rezultate sunt foarte importante atât pentru starea generală de sănătate, cât și pentru combaterea simptomelor infecțiilor respiratorii virale, în contextul actual de pandemie de COVID-19.
Conform unor studii anterioare, nitrații optimizează modul în care mușchii folosesc calciul și, implicit, funcția musculară. Diafragma este mușchiul principal al respirației, cu o formă de cupolă, localizat sub plămâni. Contracția sa este una ritmică și neîntreruptă.
Diafragma este implicat și în strănut, tuse, plâns, vărsături, eliminarea scaunului și a urinei și în nașterea naturală.
Experimentul a fost realizat pe șoareci bătrâni, împărțiți în două grupuri: un grup a primit zilnic apă cu azotat de sodiu (NaNo3), iar celălalt grup a primit apă simplă. Rezultatele testelor efectuate la finalul studiului au arătat că șoarecii care au băut apă cu NaNo3 au avut o creștere a forței izometrice și a puterii diafragmei.
Aceste rezultate au demonstrat că există o îmbunătățire a contracției mușchiului diafragmei și, implicit, a funcției pulmonare și respiratorii. Creșterea capacității diafragmei ar putea optimiza și curățarea plămânilor la persoanele vârstnice, atfel contribuind la scăderea riscului de infecții.
În ceea ce privește importanța acestor rezultate pentru pandemia de COVID-19, se știe că infecția cu SARC-CoV-2 afectează mai sever bătrânii. De asemenea, funcția mușchiului respirator cunoaște o depreciere pe măsură ce organismul îmbătrânește, iar acest lucru crește riscul de probleme respiratorii.
Autorul principal al studiului, Leonardo Ferreira, consideră că, dacă nitrații alimentari pot îmbunătăți funcția musculară, atunci trecerea de pe ventilatoare la respirația independentă ar putea fi mai bună.
Sfecla roșie – Alte beneficii
Este una dintre cele mai bune surse de nitrați: 100g conțin peste 250mg de nitrați. Nitrații din sfeclă au efecte vasodilatatoare, îmbunătățind livrarea oxigenului la mușchi, inclusiv la diafragmă, și la alte celule.
- Crește rezistența fizică la sportivi
- Scade presiunea arterială ( 1 pahar suc de sfeclă poate reduce tensiunea arterială cu 4-5 puncte )
- Combate inflamațiile
- Previne formarea tumorilor
- Îmbunătățește factori de risc vascular
- Combate cancerul de prostată, sân și pancreasc
- Susține procesele de detoxifiere
- Purifică ficatul și sângele
Alte alimente bogate în nitrați
- Rucola
- Rădăcină de țelină
- Varză chinezească
- Frunze de muștar
- Fenicul
- Pătrunjel
- Andive
- Gulie
Atenție! Nu confundați nitrații regăsiți în mod natural în legume cu nitrații introduși în carnea procesată, de exemplu ( bacon sau cârnați ). Nitrații din legume sunt convertiți în corp în oxid de azot. Nitrații din alimentele procesate, în schimb, se transformă în nitrozamine, substanțe dăunătoare cu potențial cancerigen.
Dacă doriți să consumați produse din carne procesată, asociați-le cu alimente bogate în vitamina C și polifeloni. Acești antioxidanți au rolul de a împiedica transformarea nitraților în nitrozamine.
Sfecla poate fi consumată și crudă și fiartă și coaptă. De asemenea, poate fi preparată și sub formă de salată, suc sau diverse garnituri.
Comparativ cu alte legume, sfecla este foarte bogată în zahăr. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor o pot consuma de câteva ori pe săptămână.
Atenție la sucul de sfeclă! Este mult mai concentrat în zahăr, așadar se servește cu moderație.
Discussion about this post