Ingrediente necesare pentru aluat:
- 350-360 g făină
- 120 ml apă fiartă și răcită
- 10 g praf de copt
- 100 g zahăr
- Un praf de sare
- 8 g zahăr vanilat
- 50 ml ulei
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 650 g mere dulci-acrișoare, curățate
- 50 g zahăr sau după gust
- 1 lingură rasă amidon de cartofi
Alte ingrediente necesare:
- Scorțișoară amestecată cu zahăr pudră pentru decor
- Tavă de 24-32 cm
Mod de preparare:
Începem cu umplutura: curățăm merele de cotoare și de coajă și le dăm prin răzătoarea mare. Le transferăm într-un bol adânc, adăugăm zahărul și amestecăm bine.
Transferăm amestecul într-o tigaie încinsă și, amestecând frecvent, gătim pe foc mic până se evaporă tot lichidul lăsat ( cam 10 minute ).
Luăm tigaia de pe foc și lăsăm merele să se răcească.
Adăugăm amidonul și amestecăm.
Pentru aluat, turnăm apa într-un bol, adăugăm și zahărul vanilat și cel tos, un praf de sare și amestecăm bine. Adăugăm și uleiul și amestecăm din nou. Treptat, adăugăm făina cernută și amestecată cu praful de copt.
Începem să amestecăm cu o lingură, după care frământăm cu mâna până obținem un aluat omogen, nelipicios și moale.
Împărțim aluatul astfel obținut în 2 părți aproximativ egale.
Înfăinăm suprafața de lucru și întindem prima bucată de aluat într-un blat de o grosime de 3 mm. Cu sucitorul, transferăm blatul în tava tapetată cu hârtie de copt. Cu o racletă, uniformizăm marginile.
Întindem uniform umplutura peste blat, lăsând marginile libere ( 5mm ).
Întindem și cea de-a doua bucată de aluat și acoperim umplutura.
Sigilăm umplutura lipind marginile blaturilor. Uniformizăm cu racleta și, cu o furculiță, înțepăm suprafața ca să nu se umfle în timpul coacerii.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem plăcinta timp de 30-35 de minute. După ce este gata, o lăsăm pe un grătar până se răcește complet.
O porționăm, o pudrăm cu amestecul de zahăr pudră și scorțișoară și o putem servi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!