Ingrediente necesare:

  • 300 ml apă carbogazoasă
  • 150 g zahăr
  • 150 ml ulei de floarea-soarelui ( fără miros )
  • 5 linguri gem de vișine
  • 6 linguri gem de prune
  • 1 plic praf de copt
  • 300 g făină
  • 4 linguri pudră de cacao
  • 50 g stafide
  • 100 g nuci măcinate
  • 50 g fulgi de cocos
  • Coaja rasă de la 1 lămâie
  • 5 ml esență de vanilie

Mod de preparare:

Într-un bol, amestecăm zahărul, uleiul și apa carbogazoasă.

Separat, amestecăm făina cu praful de copt și cu pudra de cacao, după care adăugăm treptat amestecul peste ingredientele lichide, amestecând continuu cu un tel până la omogenizare.

Adăugăm și gemurile, stafidele și amestecăm timp de 2-3 minute. La final, adăugăm și cocosul, nucile, vanilia și coaja de lămâie și amestecăm până la omogenizare cu o lingură de lemn.

Transferăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Uniformizăm și coacem timp de 35-40 de minute, la o temperatura medie. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte, așadar verificăm cu o scobitoare dacă prăjitura este gata.

După ce este gata, o lăsăm să se răcească de tot, după care putem porționa și servi.
Opțional, o putem pudra cu zahăr pudră sau o putem glazura cu glazură de post.

Savurați cu poftă! Poftă bună!