Ingrediente necesare:

  • 900g-1 kg făină
  • 500 ml apă
  • 10 g drojdie uscată sau 30 g drojdie proaspătă
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță sare

Mod de preparare:

Începem cu plămădeala: fărâmițăm drojdia proaspătă într-un bol. Adăugăm zahărul și pisăm cu o lingură până obținem o compoziție lichidă.

Adăugăm toată apa călduță, 100 g de făină și amestecăm bine cu un tel ca să nu rămână cocoloașe.

Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și punem deoparte într-un loc cald pentru 10-15 minute, ca să se activeze drojdia.

Ulterior, încorporăm și uleiul și sarea. Treptat, adăugăm și făina amestecând cu o lingură, după care cu mâna.

Notă: nu adăugăm toată făina dintr-o dată, pentru că diferitele tipuri de făină pot avea diferite grade de umiditate, așadar cantitatea poate varia: mai puțină sau mai multă.

Frământăm aluatul până se separă de pereții bolului și de mâini și este elastic și moale.

Transferăm aluatul astfel obținut într-un bol curat pe care-l acoperim apoi cu folie alimentară sau cu un prosop curat de bucătărie.

Punem bolul la dospit la loc cald timp de 40-50 de minute sau până își dublează sau triplează cantitatea.

Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și putem începe să modelăm orice copturi din el.

Este un aluat elastic, moale și pufos.

Savurați cu poftă! Poftă bună!