Ingrediente necesare pentru aluat:
- 450 g făină
- 400 g zahăr
- 1 linguriță sare
- 3 linguri cacao
- 125 ml ulei
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- 2 linguri oțet 9%
- 500 ml apă
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 litru suc de fructe, după gust
- 4 linguri zahăr sau după gust
- 8 linguri griș
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 1 lingură făină
- 3 linguri cacao
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură ulei
- 250 ml apă
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol adânc, adăugăm sarea, pudra de cacao, bicarbonatul și zahărul și amestecăm bine cu un tel.
Adăugăm tot uleiul și, treptat, adăugăm și apa și amestecăm continuu cu telul. După omogenizare, adăugăm și oțetul și amestecăm iar.
Transferăm aluatul astfel obținut într-o formă rotundă de copt (diametru 24 cm), uns cu ulei sau tapetat cu hârtie de copt.
Dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem timp de 35-40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Oprim focul și lăsăm blatul să se răcească în cuptor timp de 1 oră.
Pentru cremă, turnăm sucul de fructe într-o cratiță. Adăugăm grișul, zahărul și fierbem compoziția timp de 2-3 minute începând din momentul în care dă în clocot. Amestecăm continuu.
Lăsăm să se răcească un pic. Transferăm compoziția astfel obținută într-un bol și o mixăm cu mixerul până devine cremoasă, pufoasă și voluminoasă. Lăsăm crema să se răcească complet.
Tăiem blatul rece în 4 părți egale. Suprapunem blaturile, ungându-le cu cremă, după care turnăm glazura caldă peste ultimul blat.
Pentru glazură, într-o cratiță mică amestecăm bine zahărul cu pudra de cacao și cu făina.
Încorporăm și uleiul și treptat și apa, amestecând cu un tel. Din momentul în care dă în clocot, fierbem glazura pentru 1 minut, amestecând continuu. Dăm tortul la frigider pentru 2 sau 3 ore, cât să se închege glazura. O decorăm după gust.
Savurați cu poftă! Poftă bună!