Ingrediente necesare pentru aluat:
- 150 g cartofi cruzi, cântăriți după curățare
- 200 ml din apa în care au fiert cartofii
- 15 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscată
- 6 linguri ulei
- 1,5 linguri rase zahăr
- 1 linguriță sare
- 380-400 g făină
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 200g ceapă, cântărită după curățare
- 1 legătură mică pătrunjel și mărar
- Ulei pentru prăjit
Alte ingrediente necesare:
- Ulei pentru a unge chiflele înainte de coacere
- Semințe de susan
- Tavă cu diametrul de 24 cm
Mod de preparare:
Pentru aluat, tăiem cartofii bucățele și fierbem în apă cu sare până sunt gata.
Separăm cartofii de zeama rezultată și-i pisăm cu zdrobitorul de piure.
Într-un bol adânc, amestecăm cartofii cu 200 ml din zeama în care au fiert, până la omogenizare. Lăsăm compoziția să ajungă la temperatura camerei, după care încorporăm și sarea, zahărul și drojdia fărâmițată.
Adăugăm și uleiul și amestecăm bine. Treptat, adăugăm și făina cernută și amestecăm cu o lingură, după care începem să frământăm cu mâna până obținem un aluat ușor lipicios și moale.
Modelăm aluatul astfel obținut într-o bilă, transferăm bila într-un bol curat uns cu ulei și acoperim cu folie alimentară. Lăsăm la dospit într-un loc cald, până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
Frământăm un pic aluatul dospit, acoperim iar cu folie și lăsăm să crească încă o dată. Trebuie să-și mărească volumul de minim 2 ori.
Pentru umplutură, tocăm ceapa cubulețe și o prăjim într-o tigaie cu ulei încins, pe mod mediu, până se înmoaie și începe ușor să se rumenească. Adăugăm sare și verdeața tocată mărunt, amestecăm bine și luăm de pe foc. Lăsăm să se răcească.
Transferăm aluatul pe masa de lucru și-l dăm un pic prin făină. Îl împărțim în 2 părți egale.
Întindem fiecare parte într-un blat dreptunghiular, la o grosime de 5-6 mm.
Răspândim umplutura pe suprafața blaturilor, lăsând marginile ( 1 cm ) liber.
Începând de la o margine lungă, rulăm sub formă de rulou și lipim bine „cusătura” și capetele.
Tapetăm baza tăvii cu hârtie de copt și ungem marginile cu ulei.
Tăiem ruloul în 6 bucăți egale și le așezăm cu secțiunea în sus pe tava pregătită, fără să lăsăm spații libere între ele.
Acoperim chiflele cu folie alimentară și le lăsăm deoparte timp de 25-30 de minute.
Ulterior, le ungem cu ulei și presărăm semințele de susan deasupra lor.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180-190 de grade, pentru 35-40 de minute.
Sunt gata când sunt frumos rumenite, timpul de coacere diferă în funcție de fiecare cuptor în parte.
După ce sunt gata, lăsăm să se răcească timp de 10-15 minute, după care le putem scoate din tavă, pe un prosop curat de bucătărie unde le lăsăm să se răcească complet.
Savurați cu poftă ca atare sau cu o ciorbă/ supă bună, în loc de pâine. Poftă bună!