Ingrediente necesare:
- 250-300 g făină
- 200 g zahăr
- 2 linguriță cu vârf cafea solubilă ( trebuie să preparăm 250 ml de cafea )
- 2 linguri rase miere
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 100 g nuci
- 100 g stafide/ alte fructe uscate
- 1 priză sare
- 1 linguriță zahăr pudră
Mod de preparare:
Începem prin a prepara cafeaua: amestecăm 2 lingurițe de cafea solubilă în 250 ml de apă fierbinte. Putem înlocui cafeaua solubilă cu cafea naturală, însă trebuie să ținem cont că, dacă preparăm cafea naturală, o parte din aceasta va fi strecurată ).
Turnăm cafeaua fierbinte într-un bol, adăugăm și mierea, sarea, zahărul și amestecăm până ingredientele se dizolvă complet.
Punem deoparte amestecul ca să se răcească. Într-un blender, mărunțim nucile. ( le putem toca și cu un cuțit )
Amestecăm nucile cu fructele uscate și cu 1 lingură de făină. Facem acest lucru ca să nu se scufunde în partea de jos a formei în timpul coacerii.
După ce lichidul ajunge la temperatura camerei, adăugăm bicarbonatul (nu stingem bicarbonatul cu nimic).
În porții mici, adăugăm făina și, concomitent, presărăm și amestecul de nuci și stafide.
Batem aluatul cu un tel. În timpul amestecării, aluatul va face spumă, ceea ce este un lucru normal ( este reacția bicarbonatului ). Continuăm să adăugăm făină și să amestecăm.
Trebuie să obținem un aluat mai dens decât cel pentru oladii.
Lăsăm aluatul astfel obținut să se odihnească timp de minim 20 de minute. Ungem o formă rotundă de copt cu ulei și o tapetăm cu făină.
Turnăm aluatul în tavă, uniformizăm și dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coacem checul timp de 60-80 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.
După ce este gata, lăsăm checul să se răcească complet și îl pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!