Salată cu dovlecel, pentru iarnă, la borcan – Rețetă tradițională, de la bunici
Rețeta de dovlecei la borcan, primită de la bunica mea, este atât de gustoasă, încât în fiecare fac fac porție dublă. Această rețetă este foarte veche, probabil de aceea și gustul dovleceilor este foarte delicios…
Ingrediente necesaere (12 borcane de 450 ml):
- 2 kg dovlecei (1 kg dovlecel verde, 1 kg dovlecel galben)
- 1 kg morcovi
- 1 kg ceapă
- Foi de dafin
- 1 ardei rosu
- 1 ardei galben
- Piper negru boabe
- 2 linguri sare grunjoasă
- 2 l apă
- Cuișoare
- 500 gr zahăr
- 500 ml oțet 10%
- Boabe de muștar
Mod de preparare:
Spală dovleceii și taie-i rondele. Nu îi decoji. Spală morcovii, decojește-i și taie-i în felii. Decojește ceapa și tai-o julien. Taie cei doi ardei pe jumătate, scoate-le sâmburii și taie-i în fășii. Pune toate legumele tăiate într-un recipient. Adaugă sare și amestecă bine.
Spală bine borcanele în care urmează să pui salata de dovlecei. Umple borcanele cu acest amestec de legume. În fiecare borcan adaugă o linguriță de boabe de muștar, câteva boabe de piper, 2-3 cuișoare și o frunză de dafin.
Pune într-o cratiță, la fiert, 2 l de apă, 500 ml de oțet și 500 ml zahăr. Amestecă bine pentru a se dizolva zahărul. Toarnă apoi lichidul cât încă este fierbinte în borcanele cu salata de dovlecei.
Înfiletează capacele. Pune borcanele într-o oală pe fundul căreia ai pus un prosop de bucătărie. Toarnă apă în oală cât să ajungă până la gura borcanelor. După ce dă în clocot, mai lasă oala pe foc aproximativ 20 de minute.
Scoate borcanele din apă și lasă-le să se răcească. Depozitează borcanele reci în cămarî.
Spor la gătit! Poftă mare!
Discussion about this post