Gemul de prune este preferatul meu. Imi place sa-l intind pe paine prajita si sa-l consum dimineata la micul dejun. De cativa ani pregatesc gemul de prune dupa o reteta usoara si delicioasa. Incearc-o si tu!

Ingrediente pentru gem de prune:

  • 3 kg prune
  • 1 kg zahar
  • 200 ml otet

Mod de preparare:

Spala prunele, scoate-le samburii si pune-le pe prosoape de hartie la uscat. Dupa ce prunele s-au uscat bine, pune-le intr-un vas de otel inoxidabil.

Prespara zahar peste prune si toarna otetul. Amesteca, acopera vasul cu un capac si lasa-l deoparte pana a doua zi.

In acest timp, prunele vor elibera mult suc, asa ca va trebui sa amesteci din nou. Pune vasul pe aragaz, la foc mare, si gateste gemul timp de o ora, amestecand ocazional.

Redu apoi temperatura la minimum si acopera vasul cu un capac. Lasa prunele sa fiarba timp de 3 ore fara a te apropia de ele. Recunosc ca mi-a fost frica sa nu se arda vasul, tinand cont de faptul ca nu am amestecat in prune timp de 3 ore, dar nu s-a intamplat nimic.

Dupa 3 ore, gemul este gata asa ca trebuie turnat, fierbinte, in borcane incalzite. Se infileteaza capacele si se intorc borcanele cu gura in jos. Se lasa asa 5 minute.

Intoarce apoi borcanele si lasa-le sa se raceasca. Abia dupa ce s-au racit complet le poti depozita in camara. Anul acesta se pare ca am o recolta bogata de prune, asa ca voi face foarte multe borcane cu gem.

Iti recomand sa-mi urmezi exemplu! Spor la gatit! Impartaseste si cu prietenii tai aceasta reteta pentru a prepara si ei un gem delicios de prune.