Daca vrei sa-ti surprinzi musafirii cu un desert delicios, incearca aceasta reteta. Vei obtine o prajitura delicioasa cu budinca si mere. Nimeni nu va refuza o asemenea bunatate…
Ingrediente pentru aluat:
- 600 gr faina de grau
- 250 gr zahar pudra, 2 oua
- 150 gr unt (la temperatura camerei)
- 1 pliculet praf de copt, un praf de sare
- 2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente pentru budinca de mere:
- 7-8 mere, zahar (dupa gust)
- 2 plicuri budinca de vanilie
- 1-2 lingurite scortisoara macinata
Ingrediente pentru budinca de vanilie:
- 2 plicuri budinca de vanilie
- 1 litru lapte
- Zahar (dupa gust)
In plus:
- Pesmet
- 1 ou
- 1-2 linguri lapte
Mod de preparare:
Pregatim mai intai budinca de vanilie pentru ca trebuie sa o lasam sa se raceasca. Punem praful din cele doua plicuri de budinca intr-un bol. Adaugam 200 ml lapte si amestecam usor pentru a nu se forma cocoloase.
Punem la fiert, 800 ml lapte cu zahar. Cand incepe sa fiarba, adaugam budinca si amestecam pana se ingroasa. Luam budinca de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca usor. Turnam apoi budinca intr-un bol si o amestecam cu un tel, astfel incat sa fie neteda.
Acum ne ocupam de prepararea blatului. Punem intr-un bol faina de grau amestecata cu praful de copt. Adaugam sarea, zaharul pudra, zaharul vanilat si amestecam bine cu o lingura de lemn. Adaugam apoi ouale si untul moale. Framantam un aluat relativ moale. Lasam aluatul deoparte pentru 15 minute.
Intre timp preincalzim cuptorul la 180 grade si pregatim umplutura de mere. Dam 5 mere printr-o razatoare, iar pe celealte le taiem in cubulete. Adaugam zahar, scortisoara, praf de budinca si amestecam bine.
Taiem aluatul in doua parti, una mai mare si una mai mica. Intindem aluatul mai mare intr-o foaie dreptunghiulara de 1 cm grosime si il punem intr-o tava dreptunghiulara (28 x 38 cm) tapetata cu hartie de copt.
Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita. Presaram putin pesmet peste aluat. Turnam deasupra umplutura de mere si o intindem uniform.
Presaram putin pesmet si peste umplutura de mere, astfel incat budinca de vanilie si merele sa nu se amestece nici macar in timpul coacerii.
Adaugam deasupra budinca de vanilie. O intindem uniform si o acoperim cu cel de-al doilea aluat.
Batem un ou cu 1-2 linguri de lapte. Ungem aluatul cu ou batut. Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita. Bagam tava in cuptorul preincalzit si coacem prajitura timp de aproximativ 25 de minute.
Dupa ce s-a copt, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca complet. Prajitura este foarte gustoasa.
Pofta buna si spor la gatit!
Discussion about this post