Tortul de ciocolata cu nuci are un gust delicios. Te cucereste din prima clipa. Daca vrei sa-i faci o surpriza partenerului tau, incearca aceasta reteta…
Ingrediente pentru blat:
- 6 oua, 150 gr faina
- 180 gr zahar
- 30 gr cacao, 10 gr praf de copt
Ingrediente pentru crema:
- 450 ml frisca lichida
- 300 gr ciocolata neagra, 200 gr nuci
- 50 gr unt, 50 ml lapte
- Rom (optional)
Ingrediente pentru sirop:
- 200 gr zahar
- 400 ml apa
- Rom (optional)
Ingrediente pentru glazura:
- 200 gr ciocolata neagra
- 50 gr unt
- 50 ml frisca lichida
Mod de preparare:
Pentru inceput ne vom ocupa de blat si vom separa albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma ferma.
Adaugam apoi galbenusurile de ou si amestecam din nou. La final, adaugam faina cernuta cu praful de copt si cacaoa. Amestecam totul cu o spatula.
Turnam aluatul obtinut intr-o tava dreptunghiulara (20 x 30 cm) tapetata cu hartie de copt.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si coacem aluatul timp de aproximativ 40 de minute. Dupa ce s-a copt, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Intre timp, pregatim siropul. Fierbem apa cu zaharul si o lasam sa se racasca. Adaugam rom dupa gust (optional).
Topim ciocolata la bain-marie cu unt si lapte, apoi o lasam sa se raceasca. Batem frisca lichida si o adaugam in ciocolata topita racita. Amestecam totul foarte bine, apoi adaugam nuca macinata si rom (optional).
Taiem blatul rece pe orizontala in 3 parti egale, pentru a obtine 3 blaturi mai subtiri. Punem primul blat pe o tava, il insiropam cu siropul de zahar si rom. Adaugam apoi 1/3 din umplutura. Acoperim cu cel de-al doilea blat, il insiropam si adaugam aceeeasi cantitate de umplutura.
Deasupra punem ultimul blat insiropat si restul de crema. Pentru a prepara glazura, punem frisca lichida la incalzit (nu o lasam sa fiarba). Adaugam apoi ciocolata rupta in bucati si untul. Amestecam bine pentru a se topi.
Turnam glazura peste intregul tort. Bagam tortul la frigider pentru cateva ore, dupa care il taiem si il servim impreuna cu cei dragi.
Pofta buna si spor la gatit!
Discussion about this post