Tortul cu gris si suc este un adevarat deliciu. Acesta poate fi preparat inclusiv in zilele de post, deoarece nu contine oua si lactate…
Ingrediente pentru blat:
- 250 ml suc cu pulpa, un praf de sare
- 120-150 gr zahar, 100 ml ulei de floarea soarelui
- 300 gr faina de grau, 2 lingurite praf de copt
Ingrediente pentru crema:
- 500 ml suc cu pulpa
- Un praf de sare, 100 gr zahar
- 3 linguri gris, 30 gr amidon
- 2-3 linguri apa, 2 linguri ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Pentru inceput vom pregati blatul. Amestecam sucul cu sarea si zaharul pana se dizolva complet. Cantitatea de zahar folosita depinde de cat de dulce este sucul. Adaugam uleiul de floarea soarelui si amestecam din nou.
Adaugam faina de grau cernuta cu praful de copt si amesteca pana obtinem un aluat neted. Turnam aluatul obtinut intr-o tava de tort (diametru 20 cm) tmapetata cu hartie de copt. Coacem aluatul timp de aproximativ 25 de minute la o temperatura de 180 grade.
Facem testul cu scobitoarea pentru a verifica daca aluatul este copt. Dupa ce s-a copt, il scoatem din tava si-l lasam sa se raceasca.
Acum pregatim crema. Turnam sucul cu pulpa intr-o cratita. Adaugam sarea si zaharul si amestecam cu un tel. Punem cratita pe aragaz, la foc moderat. Din momentul in care sucul incepe sa fiarba, adaugam grisul putin cate putin, amestecand constant. Dupa ce incepe sa fiarba din nou dam focul la mic si mai gatim grisul inca 5 minute.
Combinam amidonul cu apa si-l turnam in flux subtire in crema fierbinte, amestecand cu un tel. Adaugam apoi uleiul de floarea soarelui si amestecam. Punem din nou crema pe foc si o lasam sa ajunga in punctul de fierbere. O luam apoi de pe aragaz, o lasam sa se raceasca si o batem cu un mixer.
Taiem partea superioara a blatului si o faramitam. Taiem apoi blatul pe jumatate. Punem jumatate din crema obtinute peste primul blat si o intindem uniform. Acoperim cu cel de-al doilea blat si intindem deasupra crema ramasa.
Presaram apoi firimituri de aluat peste cel de-al doilea blat uns cu crema. Punem tortul la frigider pentru 1-2 ore, dupa care il putem taia si servi.
Pofta buna si spor la gatit!
Discussion about this post