Ingrediente necesare pentru blat:
- 4 linguri făină
- 12 albușuri
- 16 linguri zahăr
- 100 g nuci măcinate
- 4 lingurițe praf de copt
Ingrediente necesare pentru crema de ciocolată:
- 12 gălbenușuri
- 200 g zahăr
- 200 g margarină
- 150 g nuci
- 200 g ciocolată neagră
Ingrediente necesare pentru crema de caramel:
- 200 g zahăr
- 50 g margarină
- 100 g biscuiți măcinați
- 400 ml frică lichidă
Mod de preparare:
Începem cu crema de caramel:
Topim zahărul, la foc mediu, amestecând ocazional. Separat, punem la încălzit 200 ml de frișcă lichidă. Când zahărul s-a topit complet, adăugăm bucățelele de margarină și amestecăm până la omogenizare. Turnăm și frișca încălzită și amestecăm iar, până la omogenizare.
Lăsăm pe foc pentru încă 1 minut, după care transferăm crema într-un bol și o lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit, adăugăm 100 ml de frișcă lichidă, amestecăm bine și dăm crema astfel obținută la congelator.
Pentru blat, mixăm albușurile împreună cu zahărul până obținem o spumă tare. Cu o spatulă, încorporăm nucile măcinate, făina cernută împreună cu praful de copt și amestecăm bine. Împărțim aluatul astfel obținut în 4 părți egale din care vom coace 4 foi de blat.
Tapetăm o tavă rotundă de 26 cm cu hârtie de copt și turnăm o parte din aluat în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și coacem primul blat timp de 15 minute aproximativ. Procedăm la fel, și coacem încă 3 foi de blat, după care le lăsăm să se răcească.
Pentru crema de ciocolată, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul, după care transferăm compoziția pe baie de aburi. Gătim timp de 15 minute aproximativ, amestecând continuu cu un tel. După 15 minute, adăugăm bucățelele de ciocolată și amestecăm până la omogenizare. Lăsăm crema să se răcească.
Spumăm margarina aflată la temperatura camerei, după care o încorporăm în crema călduță. La final, încorporăm și nucile.
Scoatem crema de caramel din congelator și adăugăm 100 ml de frișcă lichidă în ea. Amestecăm cu mixerul, după care încorporăm și 100 g de biscuiți măcinați.
Asamblare:
Peste primul blat întindem uniform un strat de cremă de caramel, peste care unul de ciocolată. Așezăm al doilea blat, peste care întindem iar cele două creme. Acoperim cu al treilea blat și procedăm la fel, până se termină ingredientele. Decorăm prăjitura după plac și imaginație, după care o dăm la frigider peste noapte, ca biscuiții să se înmoaie și ca aromele să se combine.
A doua zi putem porționa și servi. Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post