Conopida murata, pregatita dupa aceasta reteta este crocanta si usor picanta. Poate fi pastrata mult timp in borcan, deci ar fi bine sa-ti pregatesti cateva borcane pentru iarna. Reteta o gasesti in randurile de mai jos…
Ingrediente:
- 3 kg conopida
- 3 morcovi, 4 capatani de usturoi
- Ardei iute (dupa gust), 1 legatura de patrunjel
Ingrediente pentru marinada:
- 1.5 l apa, 250 gr zahar
- 5-8 boabe de piper negru
- 250 ml ulei de floarea soarelui, 200 ml otet 9%
- 3 lingurite sare
Mod de preparare:
Pentru inceput pregatim marinada. Turnam apa intr-o cratita si o lasam sa fiarba. Adaugam sare, zahar, otet si ulei de floarea soarelui. Dupa ce sarea si zaharul s-au dizolvat, oprim focul.
Rupem conopida in bucati mai mici. Curatam ardeii de seminte si ii tocam fin. Decojim usturoiul si il taiem in felii. Decojim morcovul si il taiem rondele.
Pe fundul unui recipient incapator punem un rand de patrunjel, apoi usturoi, morcov si ardei. Adaugam apoi conopida.
Umplem recipientul cu marinada fierbinte si il acoperim cu o farfurie plata. Punem o greutate deasupra, pentru a presa conopida. Lasam vasul deoparte pentru 24 de ore, timp in care conopida va fermenta.
A doua zi, punem legumele in borcane sterilizate si adaugam boabe de piper negru. Umplem borcanele cu marinada si le acoperim cu capace.
Pe fundul unei oale punem o carpa de bucatarie. Adaugam borcanele cu conopida in oala si turnam apa cat sa acopere 3/4 din inaltimea lor. Punem oala pe foc, iar dupa ce apa incepe sa fiarba, asteptam 15-30 de minute, apoi oprim aragazul.
Scoatem cu atentie borcanele din apa. Infiletam bine capacele. Intoarcem borcanele cu gura in jos, le invelim cu o patura groasa si le lasam sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, complet, le depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.
Discussion about this post