Rețetă gustoasă și aromată, de sezon – Sos de roșii pentru iarnă – Sos de roșii cu ardei, vinete și usturoi
Sosul de roșii cu vinete, ardei și usturoi este foarte apreciat, mai ales pe timpul iernii. Are o aroma plăcută și un gust picant și poate fi servit cu diferite feluri de mâncare. Pregătește-ți și tu câteva borcane cu sos pentru iarnă. Rețeta este destul de ușoară…
Ingrediente necesare:
- 1.5 kg vinete
- 1 kg ardei gras
- 1.5 kg roșii
- 500-600 gr ceapa
- 1 căpățână de usturoi
- 250-350 gr mere verzi acre
- 5-6 linguri zahăr
- 2.5-3 linguri sare
- 160-180 ml ulei de floarea soarelui
- 1 ardei iute
Mod de preparare:
In primul rând, spălăm legumele și merele. Eliminăm excesul de apă, ștergându-le cu un prosop. Scoatem semințele din ardei și îndepărtăm cotorul merelor.
Tăiem ceapa în jumătăți de inele. Toate celelalte legume le tăiem în bucăți mai mici. Dăm ardeii grași, ardeiul iute, roșiile, vinetele și merele prin mașina de tocat carne.
Turnăm amestecul obținut într-o cratiță. Adăugăm ceapa, uleiul de floarea soarelui, zahărul și sarea și lăsăm să fiarbă. După ce a dat în clocot, reducem focul și mai lăsăm cratița pe foc încă 35 de minute.
Înainte de a opri aragaz, adăugăm usturoiul zdrobit printr-o presa. Turnăm sosul obținut în borcane. Borcanele folosite trebuie sterilizate înainte.
Înfiletăm bine capacele și întoarcem borcanele cu gura în jos. Le învelim cu o pătură sau un prosop gros și le lăsăm să se răcească lent, până a doua zi.
După ce borcanele s-au răcit complet, le depozităm într-un loc întunecat și rece, de preferat în pivniță sau în cămară. Din ingredientele date ar trebui să obținem 4.4 litri de sos de roșii cu vinete, și usturoi.
Spor la gătit! Poftă mare!
Discussion about this post