La Cafea
vineri, iunie 13, 2025
La Cafea
No Result
View All Result

Rețetă tradițională, din caietul cu rețete al bunicii – Prăjitură de casă cu mac

Aceasta prajitura este delicioasa si se pastreaza proaspata mult timp. Reteta pe care ti-o voi prezenta mai jos este din caietul bunicii mele. Pentru ca ea nu avea timp sa pregateasca frecvent prajituri, a gasit o modalitate de a prepara un desert delicios, care sa ramana proaspat cat mai mult timp…

Ingrediente pentru aluat:

  • 300 gr faina de grau, 100 gr unt
  • 100 gr zahar pudra, jumatate pliculet praf de copt
  • 3 galbenusuri, 100 gr smantana

Ingrediente pentru umplutura:

  • 140 gr faina de grau, 200 gr seminte de mac macinate
  • 150 gr zahar pudra, 2 pliculete zahar vanilat
  • Jumatate pliculet praf de copt, 200 ml lapte caldut
  • 100 gr unt topit, un varf de sare
  • 3 albusuri, coaja de la o lamaie

Mod de preparare:

Intr-un bol, se cerne faina cu praful de copt, se adauga untul, zaharul si smantana si se amesteca bine. Se incorporeaza galbenusurile, unul cate unul si se framanta pana se obtine un alat neted, dar ferm, ce poate fi modelat cu usurinta. Se acopera cu o folie si se baga la frigider pentru cel putin jumatate de ora.

Pentru a prepara umplutura, se amesteca intr-un bol faina, semintele de mac, zaharul pudra si zaharul vanilat si praful de copt. Intr-un alt vas, se amesteca laptele cu untul topit si coaja de lamaie.

Se toarna amestecul de ingrediente lichide peste cel de ingrediente uscate si se amesteca bine cu un tel. Se bat albusurile cu un praf de sare si se adauga si ele in amestecul pregatit anterior.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, se scoate aluatul din frigider, se transfera pe blatul de lucru, presarat cu faina, si se imparte in doua. Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma unei foi dreptunghiulare care sa se potriveasca intr-o tava de aproximativ 30 x 25 cm.

Pune prima foaie de aluat pe fundul unei tavi tapetate cu hartie de copt si toarna umplutura deasupra. Niveleaza bine, apoi acopera cu cea de-a doua foaie de aluat. Inteapa blatul din loc in loc cu o furculita.

Baga tava in cuptorul preinclazit la 200 grade si lasa prajitura la copt timp de 10 minute. Redu temperatura la 170 grade si mai coace prajitura inca 15 minute sau pana cand capata o culoare aurie.

Cand este gata se scoate din cuptor, se lasa la racit si se pudreaza cu zahar pudra.

Pofta buna!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Articole noi

Cornulețe de post – Cornulețe fragede și delicioase, cu rahat – Rețetă pentru Postul Mare

Articole noi

Rețetă de post (tradițională) – Prăjitură fragedă și gustoasă (cu gem și griș)

Articole noi

Rețetă de post – Pandișpan cu fructe – Pufos și aromat, fin și delicat

Articole noi

Rețetă de post – Chifteluțe cu dovlecel și morcov – Rețetă de post super gustoasă și sățioasă

Articole noi

Rețetă de post – Prăjitură cu cremă de ness – Prăjitura fină și delicioasă, moale și aromată

Articole noi

Negresă de post cu nucă – Un deliciu, o delicatesă pentru Postul Mare

Discussion about this post

SUGESTII / RECOMANDĂRI

Noutăți

Gogoșele cu iaurt și mere – Fără drojdie, rapide și aromate

Noutăți

Prăjitură pufoasă cu mere și lămâie – Simplă și aromată

Noutăți

Desert de ciocolată turnat în sticlă – Cu gelatină și frișcă

  • Termeni legali
  • Politică de confidențialitate
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Politică de confidențialitate
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Termeni legali

Copyright 2022 © Toate drepturile rezervate