Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu iubeasca gogosile. Mai ales cand vorbim despre gogosile umplute cu crema de vanilie si gem de capsuni. Eu de fiecare reusesc sa-mi multumesc musafirii, cand ii servesc cu aceste gogosi delicioase…
Ingrediente pentru aluat:
- 400 gr faina de grau, 7 gr drojdie uscata
- 180 m lapte caldut, un praf de sare
- 40 gr zahar, 60 gr unt
- 4 galbenusuri de ou
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte, 1 pliculet zahar vanilat
- 6 galbenusuri, 50 gr amidon
- 50 gr unt, 45 gr praf crema de vanilie
- Zahar (dupa gust)
In plus:
- 400 gr frisca
- 2 linguri gem de capsuni
- Ulei de floare soarelui (pentru prajit)
- Zahar pudra
Mod de preparare:
Pune intr-un bol incapator toate ingredientele pentru aluat (faina de grau, drojdie uscata, lapte, sare, zahar, unt si galbenusuri). Amesteca totul cu un mixer cu carlige pentru framantat. Amesteca minimum 5 minute, pentru ca aluatul trebuie sa fie bine framantat.
Acopera vasul in care se afla aluatul cu o carpa si pune-l intr-un loc cald. Lasa aluatul sa se odiheansca pana isi dubleaza volumul. Va dura aproximativ 60-90 de minute.
Transfera apoi aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina si intinde-l intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 5 mm grosime. Decupeaza aluatul folosind un cerc cu diametru de 6 cm.
Framanta din nou aluatul ramas, intinde-l si taie-l in cercuri. Acopera cercurile taiate cu o carpa si lasa-le sa mai creasca putin.
Intre timp pregateste crema. Toarna 450 ml lapte intr-o oala si pune-l la fiert, la foc mic. Adauga zaharul in lapte.
Bate galbenusurile cu un mixer. Adauga amidonul si zaharul vanilat. Adauga 50 ml lapte pentru a-ti fi mai usor sa amesteci.
Cand laptele fierbe, ia oala de pe aragaz si adauga galbenusurile amestecate cu amidon si zahar vanilat. Amesteca bine. Pune vasul inapoi pe aragaz si amesteca constant pana obtii o crema groasa.
Adauga untul in crema. Amesteca bine cu un tel. Acopea vasul cu o folie de plastic astfel incat sa nu se formeze crusta deasupra, cand se raceste.
Dupa ce crema s-a racit, adauga praf de crema de vanilie. Amesteca bine.
Dupa ce ai pregatit crema, poti praji gogisile.
Toarna ulei intr-o cratita. Cand se infierbanta, adauga gogosile si prajeste-le cate 2 minute pe fiecare parte. Lasa gogosile sa se raceasca, apoi taie-le in doua, pe orizontala.
Pune crema de vanilie intr-un pos cu duza in forma de stea. Decoreaza partea inferioara a gogosilor cu crema de vanilie.
Deasupra adauga frisca si putin gem de capsuni. Acopera umplutura cu cealalta parte a gososilor. Presara gogosile cu zahar pudra.
Pofta buna si spor la gatit!
Discussion about this post