Ingrediente necesare pentru blat:
- 500 g făină de grâu
- 250 g unt
- 200 ml lapte
- 20 g drojdie
- 3 linguri zahăr
- 1 ou întreg
- 2 gălbenușuri
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 250 g nuci măcinate
- 250 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- Gemul preferat
Ingrediente necesare pentru topping:
- 150 g zahăr
- 3 linguri apă fierbinte
- 100 g ciocolată
Mod de preparare:
Pentru blat, punem drojdia mărunțită într-un bol și turnăm peste ea 50 ml de lapte călduț. Adăugăm și 1 lingură de zahăr și amestecăm bine. Lăsăm departe timp de 10 minute, până drojdia va crește. Cernem făina într-un bol adânc, adăugăm drojdia crescută, oul, untul, gălbenușurile, restul de lapte și de zahăr și frământăm un aluat omogen și neted. Împărțim aluatul obținut în 4 părți egale din care vom întindem, pe rând, 4 foi de 20*30 cm.
Pentru umplutură, amestecăm într-un bol nucile cu zahărul vanilat și cel tos. Tapetăm o tavă potrivită cu hârtie de copt, adăugăm prima foaie întinsă și întindem pe ea un strat de gem. Presărăm și o treime din umplutură peste care așezăm a doua foaie.
Ungem foaia cu un strat de gem peste care presărăm jumătate din umplutură. Peste umplutură așezăm a treia foaie pe care o ungem cu gem și presărăm umplutura rămasă. La final, așezăm și ultima foaie de blat și lăsăm prăjitura deoparte pentru cel puțin 1 oră, după care o dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius.
Coacem până capătă o frumoasă culoare aurie.
Într-un bol, punem bucățelele de ciocolată, 150 g zahăr și 3 linguri de apă fierbinte. Amestecăm bine, până la omogenizare. Imediat ce scoatem prăjitura din cuptor, turnăm ciocolata topită pe ea. Lăsăm prăjitura să se răcească complet, după care o putem porționa și servi.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post