Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină
- 600 ml lapte cald
- 250 g zahăr
- 200 g unt
- 2 plicuri drojdie uscată
- 6 gălbenușuri de ou
- 200 g stafide
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 linguriță esență de rom
- coajă de portocală
Ingrediente pentru umplutură:
- 6 albușuri de ou
- 600 g miez de nucă
- 4 linguri pudră de cacao
- 200 g zahăr pudră
Mod de preparare:
1. Pentru aluat, dizolvăm drojdia în laptele cald. Adăugăm 2 linguri de zahăr și lăsăm compoziția 20 de minute.
2. Într-un bol, batem gălbenușurile cu zahărul rămas. Adăugăm extractul de vanilie, esența de rom, coaja de lămâie, untul și amestecăm bine.
3. Adăugăm făina, amestecul de drojdie, stafidele și mixăm bine. Lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, 45-60 minute.
4. Pentru umplutură, batem albușurile spumă. Adăugăm miezul de nucă, pudra de cacao și zahărul.
5. Întindem 2 foi subțiri din aluatul dospit. Repartizăm umplutura și formăm 2 rulade, pe care le împletim.
6. Tapetăm cozonacul cu un gălbenuș de ou și coacem la temperatura de 180 de grade, timp de 45 de minute.
Savurați cu drag! Poftă bună!
Discussion about this post