Una dintre cele mai delicioase rețete din categoria deserturilor de post, este rețeta de prăjitură de post cu cremă de griș și foi cu suc de roșii.
Ingrediente:
Pentru 4 foi pe dosul tăvii de 24/36 cm:
- 12 linguri de ulei
- 12 linguri suc de roșii
- 5 linguri zahăr
- 400-450 gr făină
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- esență de rom
- 1 praf de sare
Pentru cremă:
- 1 l apă
- 4 linguri zahăr
- 200 gr griș
- 200 gr margarină
- 75-100 gr nucă de cocos
- zeama și coaja de la o lămâie
- 400 gr gem de prune
- 50 gr miez de nucă
- 1 praf de sare
Cum se prepară?
Pentru prepararea foilor pe dosul tăvii, se amestecă uleiul cu zahărul și puțină sare până la lichefierea zahărului, apoi se adaugă sucul de roșii, esența și făina cu bicarbonatul.
Se frământă un aluat elastic și nelipicios, pe care îl lăsăm 20 de minute la odihnit acoperit cu o folie de prospețime.
Apoi se împarte în 4 părți pe care le întindem și le coacem pe dosul tăvii unse, pentru 4-5 minute la 180 grade.
Pentru crema de griș, se fierbe apa cu zahărul, coaja de lămâie și puțină sare, iar când atinge punctul de fierbere, seadaugă grișul în ploaie amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă.
Se stinge focul, se încorporează margarina și zeama de lăamâie, iar când se răcește,. Se adaugă nuca de cocos și se omogenizează.
Se asamblează prăjitura.
Se așază prima foaie în tavă, se unge cu jumătate din crema de griș cu cocos, apoi se așază a doua foaie. Se unge cu gemul de prune amestecat cu miez de nucă măcinat, se așază a doua foaie, se întinde peste ea ultima parte de cremă și se acoperă cu ultima foaie.
Se presează cu o greutate, un tocător sau o carte și se dă la rece pentru 4-5 ore, sau de seara până dimineața, pentru a se frăgezi foile și a se putea porționa frumos.
Spor și poftă bună!
Discussion about this post