Ingrediente necesare pentru blat:
- 200 g făină
- 200 g zahăr
- 6 ouă
- 20 g pudră de cacao
- 1 plic praf de copt
- 5 linguri cafea făcută mai tare
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 200 g unt
- 300 ml lapte
- 200 g zahăr pudră
- 60 g făină
- 2 linguri rom alb
- 5 linguri cafea făcută mai tare
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 150 g zahăr pudră
- 3 gălbenușuri
Mod de preparare:
Pentru blat, separăm ouăle și mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul, după care încorporăm și cafeaua și făina cernută împreună cu praful de copt și cu pudra de cacao. Separat, batem albușurile spumă tare și adăugăm la amestecul de gălbenușuri. Încorporăm spuma cu o spatulă.
Tapetăm o tavă de 20*30 cm cu hârtie de copt și transferăm compoziția de blat în ea.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem blatul timp de 10 minute, sau până trece testul cu scobitoarea.
Lăsăm blatul să se răcească, timp în care pregătim crema.
Punem într-un vas jumătate din cantitatea de zahăr, făina, laptele și amestecăm foarte bine să nu rămână cocoloașe. Punem vasul pe foc și, amestecând continuu, fierbem până se îngroașă. Lăsăm crema să ajungă la temperatura camerei.
Separat, mixăm untul împreună cu zahărul rămas până obținem o spumă. După ce crema s-a răcit, încorporăm în ea cele 5 linguri de cafea rece.
La spuma de unt adăugăm treptat crema de cafea, mixând până la omogenizare după fiecare lingură de cremă. Dăm crema astfel obținută la frigider pentru 30 de minute. Tăiem blatul rece în 3, împărțim crema în 2. Umplem blaturile cu cremă, iar peste ultimul blat întindem uniform glazura.
Pentru glazură, amestecăm zahărul cu gălbenușul timp de 2 minute. Ținem glazura în apă caldă ca să o putem întindem mai ușor peste blat. Dăm prăjitura la frigider pentru câteva ore, până glazura se întărește.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!