Ingrediente necesare pentru blat:

  • 6 linguri făină
  • 8 linguri zahăr
  • 6 ouă
  • 30 ml apă
  • 25 g pudră de cacao
  • 30 ml ulei
  • 3 linguri cafea măcinată
  • 1 linguriță praf de copt

Ingrediente necesare pentru crema 1:

  • 250 g zahăr
  • 300 g unt
  • 100 ml cafea concentrată
  • 5 gălbenușuri

Ingrediente necesare pentru crema 2:

  • 300 ml lapte
  • 100 ml frișcă
  • 3 linguri zahăr
  • 1 plic budincă de vanilie

Mod de preparare:

Pentru blat, mixăm gălbenușurile împreună cu uleiul. Separat, batem albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. Adăugând treptat zahărul, mixăm continuu până obținem o bezea tare. Adăugăm și amestecul de gălbenușuri, treptat. Încorporăm și făina amestecată cu praful de copt și cu pudra de cacao, amestecând de jos în sus cu o spatulă.

Tapetăm o tavă de 30*35 cm cu hârtie de copt și transferăm compoziția în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu și coacem timp de 45 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea. În ultimele 5 minute de copt, dăm focul mai mare. După ce blatul se răcește de tot, îl tăiem în două.

Pentru crema 1, mixăm ușor gălbenușurile împreună cu zahărul, adăugăm cafeaua și punem pe baie de aburi. Amestecăm continuu, până se îngroașă după care o lăsăm să se răcească. Separat mixăm spumă untul aflat la temperatura camerei, după care adăugăm crema ( tot la temperatura camerei ) treptat, lingură cu lingură și mixăm până la omogenizare.

Pentru crema 2, punem laptele la fiert. Când dă în clocot, adăugăm praful de budincă amestecat cu un pic de lapte și cu zahărul, amestecând continuu cu un tel. Continuăm să amestecăm până budinca se îngroașă, după care o lăsăm să se răcească. La budinca rece încorporăm frișca până la omogenizare.

Asamblare:

Peste primul blat întindem jumătate din crema 1, așezăm al doilea blat peste care întindem crema 1 rămasă. Opțional, putem însiropa blaturile cu un sirop făcut din cafea amestecată cu esență de rom. Dăm prăjitura la frigider cât timp pregătim crema 2. Întindem crema 2 peste crema 1 și dăm prăjitura înapoi la frigider pentru minim 2 ore.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!