Ingrediente necesare pentru blat:
- 300 g făină
- 250 g unt
- 2 ouă întregi + 5 albușuri
- 250 ml lapte
- 80 g pudră de cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 400 g zahăr
- 1 linguriță cu vârf coajă rasă de portocală
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 750 ml lapte
- 100 g unt ( tăiat în cuburi )
- 5 gălbenușuri
- 40 g amidon
- 150 g zahăr
- 1 păstaie vanilie sau esență de vanilie
Mod de preparare:
Începem cu crema:
Punem pe foc laptele împreună cu semințele de vanilie. Într-un bol, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul și cu amidonul, după care turnăm treptat și laptele fierbinte, amestecând continuu cu un tel. Transferăm compoziția într-un vas pe care-l punem pe baie de aburi.
Amestecăm continuu până crema se îngroașă ca o budincă, după care o luăm de pe foc. Adăugăm untul și amestecăm până la omogenizare. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și dăm la rece.
Pentru blat, ungem o tavă largă cu pereți înalți ( 26*35 cm, 6 cm înălțime ) cu un pic de unt sau ulei după care tapetăm cu făină și setăm cuptorul la 175 de grade Celsius.
Într-un bol, cernem împreună făina, praful de copt și pudra de cacao.
Separat, punem albușurile ( 7 în total ) într-un bol și batem spumă tare împreună cu un praf de sare.
Într-un alt vas, spumăm untul împreună cu zahărul, adăugăm pe rând 2 gălbenușuri, coaja rasă de portocală, laptele și amestecul de făină.
La final, încorporăm cu o spatulă și spuma de albușuri.
Transferăm compoziția astfel obținută în tava pregătită și nivelăm. Dăm tava la cuptorul preîncălzit și coacem blatul timp de 30 de minute, după care îl verificăm cu o scobitoare. Nu trebuie să lăsăm blatul să se usuce: scobitoarea trebuie să iasă un pic umedă din blat.
După ce este gata, scoatem tava din cuptor, transferăm blatul pe un grătar și-l lăsăm să se răcească.
Peste blatul rece întindem crema, în strat uniform și decorăm cu pudră de cacao sau cu ciocolată rasă.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!