Ingrediente necesare pentru blat:
- 5 ouă
- 3 linguri ulei
- 3 linguri sirop de zahăr ars
- 3 linguri pudră de cacao
- 100 g zahăr
- 1 cană făină
- 1 linguriță praf de copt
- 2 plicuri zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 150 ml apă
- 100 g zahăr
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 100 g unt
- 1 plic praf de budincă de vanilie
- 100 g zahăr
- 300 ml lapte
Ingrediente necesare pentru decor:
- 200 ml frișcă lichidă
- 1 lingură pudră de cacao
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 linguri smântână
Mod de preparare:
Pentru sirop, caramelizăm zahărul, după care-l stingem cu apa și lăsăm să se răcească. Din siropul rezultat, folosim 3 linguri la blat.
Pentru blat, separăm ouăle și mixăm albușurile spumă împreună cu un praf de sare. Adăugăm treptat și zahărul și mixăm în continuare până obținem o bezea tare.
Separat, mixăm gălbenușurile cu zahărul vanilat, siropul de zahăr ars și uleiul.
Turnăm această compoziție peste bezea, adăugăm și făina amestecată cu pudra de cacao și cu praful de copt.
După omogenizare, transferăm compoziția într-o tavă de 20*30 cm tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem blatul timp de 30-35 de minute.
Pentru cremă, amestecăm 3-4 linguri de lapte cu praful de budincă și cu zahărul, și punem restul de lapte la fiert.
Când laptele dă în clocot, adăugăm amestecul de budincă, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe, până budinca se îngroașă. O lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Separat, mixăm spumă untul moale, după care încorporăm crema, lingură cu lingură, mixând continuu și până la omogenizare.
Însiropăm blatul după care întindem crema uniform peste el.
Pentru decor, batem spumă tare frișca, împreună cu zahărul vanilat. Când frișca este aproape gata, adăugăm și smântâna și mixăm până la omogenizare. Transferăm frișca stratul de cremă și uniformizăm, după care pudrăm prăjitura cu pudră de cacao.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!