Ingrediente necesare pentru foi:

120 g unt
2 ouă
80 ml lapte rece
250 g zahăr
200 g miere
900 g făină
1 lingură rasă bicarbonat de sodiu
1 plic zahăr vanilat
Coaja rasă de la 1 lămâie

Ingrediente necesare pentru cremă:

200 g zahăr
3 ouă
250 g unt
400 g nucă măcinată
1 linguriță esență de rom

Pentru decor: 200 g miez de nucă caramelizat

Mod de preparare:

Începem cu foile cu miere:

Topim mierea împreună cu zahărul și untul. Amestecăm până zahărul se dizolvă complet și începe să se caramelizeze, după care luăm de pe foc.

După ce compoziția s-a răcit un pic, o transferăm într-un bol, adăugăm coaja de lămâie, zahărul vanilat, ouăle și mixăm timp de 3 minute la viteză mare.

După 3 minute, adăugăm făina amestecată anterior cu bicarbonatul, 3 linguri de lapte rece și amestecăm bine, până la omogenizare.

Dacă este necesar, completăm cu lapte până obținem un aluat elastic, modelabil.

Acoperim bolul și îl punem la frigider pentru 10 minute, după care împărțim aluatul în 6 bile egale.

Presărăm cu făină blatul de lucru și întindem foile, cât mai subțiri.

Așezăm prima foaie în tava ( 35*30 cm ) tapetată cu hârtie de copt, o înțepăm din loc în loc și o coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, timp de 7-8 minute.

Procedăm la fel și cu foile rămase.

Pentru cremă, caramelizăm zahărul după care adăugăm și cubulețele de unt, miezul de nucă, zahărul și amestecăm până la omogenizare, pe foc mic.

Adăugăm apoi ouăle bătute și continuăm să amestecăm până crema se îngroașă, după care o luăm de pe foc, punem și esența de rom și mai amestecăm o dată.

Așezăm prima foaie, întindem peste ea un strat uniform de cremă fierbinte, apoi acoperim cu o altă foaie.

Procedăm la fel până se termină foile și crema. Ultimul strat să fie cel de foaie.

Peste ultima foaie punem nuca măcinată, acoperim prăjitura cu hârtie de copt și punem o greutate peste ea. În acest fel foile se vor lipii bine.

Lăsăm prăjitura sub greutate peste noapte, apoi a doua zi tăiem și servim.

Să o savurați cu poftă!

Sursă rețetă: coolinarika.com/recept/nougat-madjarica/