Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei. Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) și prezintă o dungă dorsală în zig-zag, dar pot fi și complet negre.

O persoană mușcată de o viperă poate muri în cinci ore, prin sufocare, hemoglobina din sânge formând, impreuma cu veninul un compus stabil (veninul acesteia este o hemotoxina). Totuși moartea cauzata de mușcătură unui șarpe veninos survine în cazuri rare. mai mult de jumătate din mușcăturile de vipera sunt “uscate” fară inoculare de venin. Efectele unei mușcături de șarpe veninos variază în funcție de vârstă, condiția fizica și starea de sănătate a vitimei. O mușcătură de șarpe poate să afecteze victima, dar și pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea masurilor necesare.

Semne ale muşcăturii de viperă:

– durerea acută;
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
– două înțepături mici la distanță de un centimetru una de cealaltă;
– semiconştienţa;
– alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor

1. Persoana muscata este îndepărtată 20 – 30 de metri de locul unde a avut loc accidentul

2. Pentru a evita mișcările inutile, victima trebuie liniștită și stă pe spate.

3. Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antiviperin.

4. Se recomandă administrarea unei aspirine dacă aveți la îndemână (nu administrați alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul şi veninul ajunge mai repede la organe);

5. Se va curăţa rana cu apă şi săpun sau cu şerveţele antiseptice din trusa de prim ajutor. Se vor elimina orice bijuterii sau alte elemente strânse pe corp (curele, bretele), pentru că în caz de reacţii adverse la venin, cum ar fi umflături de tip şoc anafilactic, hainele şi accesoriile vor pune probleme serioase la îndepărtare. Se asigură confortul termic şi, dacă este posibil, se administrează oxigen. Monitorizeaza semnelor vitale ale victimei (n.r. pulsul şi respiraţia) se va face în permanenţă. Trasează marginea zonei umflate la fiecare 15 minute cu un pix pentru a ajuta doctorii să judece gradul de expunere la venin.

Ce să nu faceți

NU încerca să tai de-a lungul urmelor de colţi şi nu suge sângele cu venin, pentru că acesta se răspândeşte atât de repede încât nu vei avea ocazia să extragi prea mult.

NU se aplică gheaţă sau obiecte reci, pentru că extragerea prin aspiraţie a veninului poate fi serios îngreunată de răcirea puternică a zonei.

Prevenirea

O statistica arata ca 68%-80% din muscaturile de sarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating serpi si sunt imprudente. Serpii veninosi nu ataca decat atunci cand sunt atacati sau surprinsi. Daca locuiti sau calatoriti in zone in care exista serpi, imbracati haine ce va acopera picioarele. Luati un bat lung pentru a-l folosi la indepartarea serpilor. Nu pasiti si nu va asezati pe pamant inainte de a verifica locul.