Academicianul și fitoterapeutul român Ovidiu Bojor, ajuns la venerabila vârstă de 92 de ani, este o legendă vie. Folosirea corectă a remediilor din natură este scopul pentru care a muncit o viață. Secretele pe care le-a descoperit le împărtășește oricui vrea să îl asculte.

Efectele vindecătoare ale plantelor sunt folosite de mii de ani, iar recent au început să fie apreciate și recomandate inclusiv de medici. Specialiștii în fitoterapie susțin că metodele de prevenție și vindecare promovate de ei sunt 100% naturale și implicit mult mai sănătoase decât medicamentele artificiale.

La ora actuală fitoterapia modernă a devenit o ştiinţă. „În trecut, când nu aveam metodele moderne de cercetare, de apreciere a unei plante, acestea erau folosite din instinct, după ureche sau din tradiție. Mărul lupului, spânzul, tătăneasa, vâscul erau considerate cu efecte anticancerigene. Sub lumina cercetărilor ştiinţifice moderne s-a dovedit că toate favorizează dezvoltarea tumorilor, a cancerului. Cu toate acestea, ele se utilizează încă în popor. Nu orice izvorăște din tradiție e bun”, spune Ovidiu Bojor.

Planta miracol, care elimină efectele chimioterapiei

Astragalus este numit adapogen, ceea ce înseamnă că ajuta la protejarea organismului împotrivă diferitelor forme de stres, inclusiv a stresului fizic, mental sau emoțional. Aceasta planta susține funcțiile organismului din corpul uman și ajuta în tratarea a numeroase afecțiuni. În general, studiile asupra Astragalusului, fac referire la capacitatea să deosebita de a frană îmbătrânirea celulara și de a proteja celulele împotrivă elementelor dăunătoare precum radicalii liberi și oxidarea. Astragalus are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Adesea, oamenii o aplica pe piele pentru îngrijirea rănilor. În plus, studiile au arătat că Astragalus are proprietăți antivirale și stimulează sistemul imunitar. Astfel, ajuta la prevenirea și tratarea răcelilor.

„Alimentul să vă fie medicament, medicamentul să vă fie aliment!”

„În ţările nordice din Europa longevitatea a crescut la 83-85 de ani când locuitorii lor au conștientizat că regimul lor vechi, cu foarte multe grăsimi, alimente grele, nu mai este adecvat. Au început să facă solare cu salată, cu ridichi, roşii, absolut tot ce înseamnă legume. Au schimbat modul de a gândi tradiţional şi în alimentaţie, pentru că aceasta este esenţială, în special în prevenire. Din antichitate se spunea că «alimentul să vă fie medicament, medicamentul să vă fie aliment!» Trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului, să dăm organismului ce este al organismului”, încheie doctorul Bojor.

Doctorul Ovidiu Bojor afirmă un remediu la problemele colonului. Există câteva plante care pot face minuni în această privință, însă nu orice este benefic. „Mare atenție, în această categorie nu trebuie să intre laxative și purgative, care au oximetil antrachinone. Această categorie poate să facă mai mult rău decât bine. Este vorba despre crușin, henna, rășina de aloe, revent. Dacă este consumat pe o durată mai lungă de timp, 2-3 săptămâni, poate să crească șansele apariției cancerului de colon. De aceea avem plante precum plantago psyllium, o specie de pătlagină, avem semințele de in, semințele de muștar alb, care trebuie utilizate întregi. Unii au încercat să facă din aceste semințe laxative purgative capsule, le-au măcinat, cea mai mare greșeală, pentru că în contact cu aerul, după o săptămână râncezesc și de aici alte efecte dăunătoare”, spune doctorul în farmacie Bojor.