PERIOADA DE TUNDERE PRIMĂVĂRATICĂ

Deoarece este dificil de precizat datele exacte pentru tundere pomicultorul trebuie să se orienteze după cum este vremea. De regulă, cea mai potrivită perioadă începe la mijlocul lunii martie și durează până spre mijlocul lunii aprilie.

Cei ce locuiesc în zone mai reci şi nu ştiu când să înceapă tunderea primăvăratică a merilor este bine să aştepte ca gerurile puternice să treacă şi să se mai încălzească puţin. Atâta timp cât este foarte frig, lemnul pomilor este fragil și nu are loc circulația sevei, ceea ce înseamnă că rănile se vor vindeca foarte greu, iar lemnul va fi vulnerabil față de dăunători.

Nu este indicat să amânați tunderea până la deschiderea mugurilor deoarece veţi obliga pomul să-și consume forțele pe „hrănirea” ramurilor, care în vor fi îndepărtate.

Înainte de a începe tăierea primăvăratică a merilor, gândiţi-vă ce formă veți oferi coroanelor lor deoarece modelarea coroanei este un proces ce durează timp îndelungat. Ea nu se realizează într-un singur an și se începe la scurt timp după plantarea pomului în locul permanent.

Tunderea completă a unui arbore adult durează aproximativ 3 ore. De aceea, curățarea tuturor pomilor poate dura chiar și 2 zile.

După tundere, locurile, la nivelul cărora s-au realizat secțiunile, se prelucrează cu var sau cu un compus analog.

TUNDEREA DE PRIMĂVARĂ A MERILOR

Tunderea mărului începe prin îndepărtarea ramurilor rupte în timpul iernii și rărirea coroanei. Mai întâi se taie crengile mari cu fierăstrăul, iar apoi cele mici se îndepărtează cu cuțitul sau foarfecele de grădină.

Se tund toate ramurile și lăstarii care cresc în direcție verticală pentru a se rări coroana cu formă rotundă. Tăieturile de pe ramurile de un an se realizează deasupra unui mugur, iar cele de pe ramurile multianuale se realizează deasupra lăstarului ales, transformându-le astfel în ramuri laterale.

TUNDEREA DE PRIMĂVARĂ A MĂRULUI BĂTRÂN

Cu cât pomul este mai bătrân, cu atât trebuie avută mai multă grijă în ceea ce privește regularitatea tunderii lui. Merii cu vârsta mai mare de 10 ani nu prea suportă îndepărtarea multor ramuri dintr-odată. Din acest motiv tunderea lor se face treptat, în fiecare primăvară. Trebuie să ţineţi cont de sezonalitatea rodirii.

In anul cu o rodire bogată, tunderea este intensificată, tocmai ca să ușureze sarcina ramurilor. La pomii foarte înalţi coroana se îndeseşte, iar strângerea recoltei va fi foarte dificilă.

Pentru asta se întreprind o serie de acțiuni:

– se tunde 1/4 din axul pomului, deasupra unui ram mare (înălțimea tulpinii după tăiere nu trebuie să fie mai mică de 2 metri);

– se îndepărtează ramurile afectate și slăbite;

– se îndepărtează „furculițele”, care cresc în sus și ramurile, care se freacă unele de altele;

– se scurtează ramurile principale până la 2,5 metri, lăsându-se lăstarii, care cresc spre exterior și transformând coroana într-o „cupă”;

– se înlătură mugurii dorminzi vechi și semiuscați, care se află din abundență pe ramurile inferioare și în profunzimea coroanei.

Această metode a tunderii mărului ușurează culegerea recoltei și stimulează rodirea. La un an după pomul va forma în mod activ ramuri lacome, care trebuie tunse la timp.

Să aveţi spor!