Datorită sfaturilor pe care ni le dau putem să ne facem viața mai frumoasă și mai împlinită. Ne putem întoarce din drumul greșit și să începem o nouă viață.

Psihologul, psihoterapeutul și scriitorul Mihail Litvak, are peste 30 de cărți despre psihologia practică, și a formulat 18 de reguli cheie pentru o viață de succes.

1. Fericirea nu trebuie să fie un obiectiv.

Nu căutați fericirea. Nu o veți găsi în altă persoană sau în lucruri materiale. Fericirea vine din interior și puteți trăi această stare doar atunci când veți învăța să vă bucurați de viață. Trebuie să stăpâniți arta de a vă dezvolta abilitățile și să reflectați asupra realizărilor și obiectivelor dvs, aceasta este calea spre fericire.

2. Nu mai depindeți de părerea altora.

Dacă sunteți mulțumit de dvs și sunteți sigur că sunteți o persoană bună, inteligentă și demnă, nu contează părerea celor din jur.

3. Nu așteptați și nu cereți permisiunea pentru a acționa.

Dacă doriți cu adevărat să obțineți ceva în viață, nu așteptați și nu cereți permisiunea sau aprobarea de la altcineva pentru a acționa. Încercați să deveniți cel care controlează situația.

4. Nu acţiona în urma unei emoţii puternice

Ni se spune adesea să ne urmăm inima, dar învăţăturile lui Musashi sugerează că aceasta nu este o idee bună. Când ne confruntăm cu un sentiment apărut de nicăieri, urmarea acestuia poate duce la decizii nepotrivite. Este recomandat să rămânem cu ceea ce ştim sigur şi să nu renunţăm la impuls.

5. Nu încerca să atingi perfecţiunea

Învaţă să te iubeşti şi să te accepţi exact aşa cum eşti. Suntem tentaţi să ne comparăm cu cei din jur şi să tindem spre perfecţiune. Luptăm pentru perfecţiune şi uităm ce contează cu adevărat în viaţă. Încercaţi să vă deconecataţi de ego-ul vostru pentru o percepţie mai bună a ceea ce este important.

6. Nu permite invidiei să pună stăpânire pe viaţa ta

Musashi a susţinut că gelozia poate distruge, recomandând recunoştinţă pentru ce primim de la viaţă, fără a ne compara cu ceilalţi şi darurile primite de aceştia.

7. Să nu vă fie teamă de singurătate.

Dacă ești singur, mai ales după o despărțire, nu vă speriați. Singurătatea este o dovadă a maturității și a creșterii spirituale. În plus, fiind singur cu voi înșivă, puteți fi mult mai productiv decât de obicei.

8. Împărtășiți bucuriile pe care le aveți.

Nu fiți egoist. Atunci când împărtășiți bucuriile cu prietenii, cu cei dragi, fericirea are capacitatea de a spori.

9. Nimeni nu vă încetinește.

Doar unii oameni se mișcă rapid, iar dvs trăiți în propriul ritm.

10. Nu acordați atenție insultelor și criticii.

În ziua în care vă atingeți obiectivul, nimic nu mai contează.

11. Lăudați-vă.

Cel ce nu știe să se laude, cu siguranță va critica pe toată lumea. Chiar dacă nu are nimic de spus.

12. Nu fi sclavul bunurilor materiale

Bunurile pot părea importante, dar dragostea, sănătatea şi viaţa în sine ar trebui să fie preţuite mai presus de orice, spunea Musashi.

13. Fii echilibrat

Mulţi oameni ajung să fie obsedaţi de plăcerile alimentare. Musashi spunea că mâncarea ar trebui să fie hrănitoare nu doar gustoasă.

14. Investeşte în experienţe, nu în lucruri

Nu investiţi în lucruri de care nu aveţi cu adevărat nevoie. Experienţele îmbogăţesc viaţa, pe când lucrurile materiale doar aglomerează casa.

15. Nu crede tot ce ţi se spune

Permiteţi propriilor gânduri şi credinţe să se manifeste. Nu urmăriţi mulţimea şi formaţi-vă propriile idei.

16. Respectă zeii, dar nu te baza numai pe îndrumările lor

Zeii trebuie să constituie inspiraţie. Dar, în cele din urmă, o persoană trebuie să-şi găsească propria cale.

17. Nu te teme de moarte

Frica de moartea te împiedică să trăieşti viaţa pe deplin. Trăieşte în fiecare zi la maxim şi nu te teme de consecinţele fiecărei acţiuni.

18. Nu scoate sabia dacă nu este necesar

Musashi credea că armele ar trebui folosite numai atunci când este necesar. El a susţinut că apărarea fiecăruia este normală, dar impunerea unui atac fără motiv este un păcat.