Cele mai bune 3 rețete de aluat pentru pateuri și alte produse de patiserie

Cele mai bune 3 rețete de aluat pentru pateuri și alte produse de patiserie

Aluat rapid pe bază de chefir

Ingrediente

  • 1 pahar de chefir
  • jum. de pahar ulei floarea soarelui
  • 3 pahare de făină
  • 1 plic drojdie uscată
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriță de sare

Cum se prepară?

Încălziți ușor un pahar de chefir. Adăugați o jumătate de pahar de ulei de floarea soarelui.

Într-un alt bol, amestecați făina, drojdia uscată, zahărul și sarea.

Componentele lichide se toarnă treptat în cele uscate, amestecând continuu cu o furculiță.

Se acoperă cu un prosop și se lasă timp de 15-20 minute la loc călduț…

După 15-20 minute, este momentul pentru o frământare intensă și prelungită a aluatului – frământați cu mâinile până când îl aducem într-o stare elastică și nelipicioasă. De îndată ce se va întâmpla acest lucru, lăsați-l la crescut timp de 40-45 de minute, într-un loc călduț și sub un prosop…

Aluat aerat, pe bază de drojdie

Ingrediente

  • 250 grame de smântână 10% grăsime
  • 250 grame de frișcă 15% grăsime
  • 250 grame de lapte 2,5% grăsime
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 1 ou
  • 2 linguri de floarea soarelui
  • 1,2 kg de făină
  • 1 plic (10 grame) drojdie uscată

Cum se prepară?

Se amestecă în proporții egale smântână (10%), frișcă (15%) și lapte (2,5%). Se încălzește ușor amestecul.

Adăugați zahăr, sare, ouă și ulei de floarea soarelui. Cerneți fiecare porție de făină în amestec. În prima porție de făină nu uitați să amestecați un plic de 10 grame de drojdie uscată.

Aluatul trebui să fie bine frământat, va dura cel puțin 15 minute… Apoi se pune într-un bol mare, se acoperă cu un prosop și se lasă într-un loc călduț până când se va dubla în volum… Apoi, va trebui să-l apăsați înapoi și să așteptați din nou o „creștere” dublă în volum…

Gata, acum puteți începe gătitul pateurilor…

Aluat cu drojdie rusească

Ingrediente

Pentru drojdia rusească:

  • 100 grame de unt
  • 1,5 pahare lapte
  • 1 plic de drojdie
  • 1 lingură zahăr
  • 2 linguri făină

Pentru aluat:

  • 4 ouă
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură de smântână
  • 700 grame de făină
  • 50 grame unt
  • sare, după gust

Cum se prepară?

Pregătirea acestui aluat va dura câteva ore. Rezultatul promite să va impresioneze… Deci, să începem!

Pentru început, topiți untul și lăsați-l să se răcească. Între timp, ne ocupăm de drojdia rusească: încălziți laptele, dizolvați drojdia din pliculeț, adăugați o lingură de zahăr și cele 2 linguri de făină…

Lăsați „opara” la un loc călduț, sub un prosop de hârtie, aproximativ 15 minute…

În continuare, aluatul.

Bateți ușor ouăle cu o lingură de zahăr, sare (după gust), și o lingură de smântână.

Dacă amestecul cu drojdie a crescut în volum și deja are mici fisuri și bule, înseamnă că este gata…

Adăugați peste compoziția cu drojdie amestecul de ouă și amestecați treptat adăugând făina și, în cele din urmă, untul topit.

Nu exagerați cu făina – aluatul trebuie să fie elastic și vâscos.

Când va deveni așa, puneți-l la un loc călduț, acoperit cu un prosop și așteptați să se dubleze în volum.

Este gata, puteți forma pateurile…

Poftă bună!