Tort cu nuci, stafide și bezea – Cea mai gustoasa rețetă pentru Crăciun

0
5085

Acest tort cu nuca, stafide si bezea este perfect pentru masa de Craciun sau cea de Revelion.

Blat de cacao:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri de apa rece
  • 6 linguri nuci pisate
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri de faina

Sirop de vanilie:

  • 250 g zahar + 300 ml apa
  • 1 fiola esenta de vanilie

Blat de bezea:

  • 3 albusuri de ou
  • 120 g zahar
  • 100 g nuci pisate
  • 60 g stafide
  • 50 ml rom (pentru stafide)
  • 3 linguri de faina

Pentru crema de vanilie:

  • 3 galbenusuri de ou
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 plicuri pudding de vanilie
  • 700 ml lapte
  • 250 g unt
  • 200 g zahar pudra

Decor: nuci + bilute colorate

Cum se prepară?

Se face un blat din 6 oua. Se separa ouale. Albusurile si se bat tare cu un mixer. Se adauga treptat zaharul si cele doua linguri de apa rece, apoi galbenusurile pe rand. Se opreste mixerul si se incorporeaza cacaoa amestecat si faina cernuta, dupa care se incorporeaza si nuca pisata in piulita nu prin masina de nuci.

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 24 cm diametru. Se adauga aluatul si se da la cuptor timp de 25-30 de minute la 175 °C. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Se face o bezea din 3 albusuri, 120 g zahar in care se incorporeaza faina, stafidele inmuiate in rom si nucile pisate sau tocate cu un cutit. Se coace timp de 25-30 de minute la 175°C in aceeasi tava de tort in care s-a facut si blatul.

Galbenusurile de ou ramase de la bezea se amesteca cu 150 g de zahar si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga pudding-ul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve pudding-ul.

Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc. Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se pot scoate galbenusurile din crema si sa se faca un pudding clasic (din plic dupa instructiuni), dar nu va fii asa de fina crema.

Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet.

Intr-un bol bate untul spuma cu 200 zahar pudra si apoi se incorporeaza cate putin din crema de vanilie. Blatul se inparte in doua si se insiropeaza. Crema se imparte in trei. Pe primul blat de cacao cu nuci se intinde 1/3 din crema.

Deasupra se aseaza blatul de bezea, apoi iar crema si se acopera cu al doilea blat de cacao si nuci.

Cu restul de crema se imbraca tortul.

Pe lateral se decoreaza cu nuca pisata, iar deasupra dupa inspiratie.

Eu am folosit jumatati de nuci si bilute decorative.

Poftă bună!