Prăjitura Lămâița – Gust identic, din rețetele copilăriei, de la mama sau bunica – Pentru a o pregăti, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente necesare

Pentru 4 foi de 24/36 cm:

  • 2 oua
  • 150 grame zahar
  • 25 grame zahar vanilat
  • 200 grame unt la temperatura camerei
  • 120 ml lapte
  • 450 grame faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat sau amoniu
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • un varf de lingurita cu sare

Pentru cremă:

  • 1250 ml lapte
  • 200 grame zahar
  • 125 grame faina
  • 250 grame unt cu 82% grasime
  • coaja rasa si zeama de la 2 lamai
  • un varf de lingurita cu sare
  • zahar pudra cu aroma de vanilie

Cum se prepară?

Pentru aluat, se amesteca cele doua oua cu putina sare, iar untul se freaca cu zaharul pana devine spumos. Se adauga ouale peste unt si se omogenizeaza, apoi se adauga bicarbonatul stins in zeama de lamaie si laptele, dupa care se incorporeaza faina cernuta cu praful de copt.

Se framanta un aluat compact si nelipicios, care se acopera cu folie alimentara si se da la rece pentru 20 de minute.

In acest interval, se prepara crema. Se amesteca 1/4 din laptele rece cu faina, iar restul de lapte se pune la fiert cu un praf de sare, coaja rasa de lamaie si zaharul. Cand atinge punctul de fierbere, se adauga amestecul de faina cu laptele rece si se bate intens cu un tel, pentru a evita crearea de cocoloase.

Se fierbe crema, amestecand continuu in ea, pana se ingroasa ca o budinca, apoi se lasa la racit, acoperita cu folie, pentru a nu prinde crusta. Intre timp, se scoate aluatul de la rece, se imparte in patru si se intinde cate o foaie, pe masa infainata, apoi se transfera pe dosul tavii unsa in prealabil cu ulei si pudrata cu faina.

Se coc foile pentru 3-4 minute la 180 de grade.

Crema racita se amesteca cu untul, frecat in prealabil si se potriveste gustul cu zeama de lamaie. Se imparte in trei parti care se intind intre foile coapte. Se acopera prajitura Lamaita cu o folie alimentara, se preseaza cu un tocator si se da la rece pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe alta, pentru a se hidrata bine foile.

Se pudreaza prajitura Lamaita cu zahar si se portioneaza, apoi se serveste cu mare pofta.

Poftă bună!