Clătite de post, fără ou și fără lapte – Ți se topesc în gură de bune ce sunt

0
6811

Clătitele sunt preferatele mele indiferent dacă sunt de post sau „de dulce”. Diferenta nu este mare, atunci cand stii cum sa le prepari si ai o tigaie buna la indemana. Iata cum se prepara cele mai bune clatite de post, nu ma pot abtine sa nu fac mereu, chiar daca este zi de post sau nu.

Ingrediente necesare:

  • o cană de apă minerală carbogazoasă
  • o cană de făină
  • o lingură de zahăr (opțional)
  • 50 ml ulei
  • o lingură de zahăr vanilat
  • un plic praf de sare

Cum se prepară?

Se amesteca intr-un castron zaharul, cu zaharul vanilat, faina si sarea, apoi se adauga apa minerala si uleiul si se amesteca incet cu telul.

Daca iese prea groasa compozitia se mai adauga apa minerala, daca este prea subtire se mai pune putina faina. Se toarna apoi clatitele intr-o tigaie speciala, bine incinsa, si se coc pe ambele parti.

Se umplu cu fructe, miere sau gem.

Poftă bună!

Rețetă Surpriză – Negresă de post

Ingrediente necesare:

Pentru blat:

  • 2 căni de făină
  • o cană și jumătate de apă minerală
  • jumătate de cană de ulei
  • un borcan gem de prune
  • 100 grame de zahăr
  • un plic praf de copt
  • 3 linguri de cacao

Pentru glazură:

  • 3 linguri de zahăr
  • 2 linguri de cacao
  • o lingură de ulei
  • 3 linguri de apă
  • nucă de cocos pentru presărat deasupra glazurii

Cum se prepară?

Intr-un bol amestecam faina, praful de copt, zaharul si cacaoa cernuta.Adaugam treptat uleiul si apa minerala si omogenizam energic cu ajutorul unui tel. Adaugam gemul si omogenizam tot cu telul.Turnam compozitia intr-o forma ceramica sau termorezistenta (30×20 cm).

Eu am folosit si hartie de copt. Lasam la cuptor la 170 grade pana cand se rumeneste si trece testul scobitorii (aproximativ 25- 30 minute). Pentru glazura, punem cacao cu zaharul intr-un vas, amestecam, apoi adaugam apa si uleiul.

Lasam pe foc si fierbem pana cand glazura ajunge la consistenta dorita. Turnam glazura peste prajitura. Cand aceasta s-a racit adaugam si fulgi de cocos. Negresa de post cu gem este gata. Pofta buna!

Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacaua vine în ajutorul vostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii.

De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”, a declarat fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

Rețetă Surpriză – Gogoși pufoase de post

Asta este cea mai bună și mai rapidă rețetă pentru gogoşi de post pufoase și aromate! Sunt ieftine, se fac fără efort și sunt desertul perfect pentru zilele în care ții post dar vrei să te răsfeți cu ceva dulce…

Ingrediente necesare:

  • 500 g faină
  • 250 ml apă (călduţă, neapărat!)
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 50 ml ulei
  • 2-3 linguri zahăr
  • 2 fiole esență de vanilie
  • 1 praf de sare

Cum se prepară?

Dizolvă drojdia în puțină apă călduță. Dacă ai drojdie uscată, folosești doar 10 grame. Combină, într-un castron măricel, făina cu sarea și sarea. Adaugă drojdia desfăcută în apă călduță, esența, uleiul. Toarnă, treptat și amestecând continuu, restul de apă călduță, până obții un aluat omogen și lipicios, dar care nu se lipește de mâini.

Acoperă cu un prosop (umezit, de preferat) și lasă la dospit până își dublează volumul. Unge masa cu puțin ulei. Pune aluatul, mai frământă de 2-3 ori și întinde-l cu sucitorul. Formează, cu paharul, gogoșile. Lasă să mai crească 2-3 minute.

Încinge ulei într-un vas înăltuț și pune la prăjit gogoșile. Când sunt gata, scoate-le pe un șervet de hârtie care să absoarbă excesul de ulei, pudrează-le cu zahăr vanilat și… sunt numai bune de servit!

Poftă bună!