Plăcintă de legume, de pe Muntele Athos – Se face fără aluat și e gustoasă foc

Ingrediente

  • 500 gr cartofi
  • 1 vanata mai mare
  • 350 gr rosii
  • 150 gr branza feta
  • 2 cepe mici
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 lingurita menta verde, tocata marunt
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita oregano uscat
  • piper
  • sare

Mod de preparare

Spala legumele si menta foarte bine. Taie rosiile in cuburi mici si zdrobeste usturoiul. Pune rosiile la foc potrivit, intr-o tigaie, si adauga maruntita, oregano si usturoiul. Amesteca si lasa pe foc in jur de 15 minute.

Separat, in ulei incins, rumeneste vanata maruntita si ceapa. Dupa vreo 10 minute pune ceapa si vanata intr-o vas din iena, acopera cu un strat de cartofi cruzi, un strat de branza feta, apoi cu rosiile din tigaie.

Baga tava in cuptorul incins la 175 de grade Celsius, pentru aproximativ 40-45 de minute.
In cazul in care lichidul din tava scade foarte mult, acoper-o cu o folie de aluminiu.

O portie de rosie coapta si proaspata de aproximativ 150 de grame constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu.

Aceste legume contin in mod natural cantitati reduse de sodiu, grasimi saturate, colesterol sau calorii, de aceea sunt recomandate in cadrul unei diete sanatoase si al regimurilor de slabit, contribuind la reglarea greutatii corporale si reducerea nivelului lipidelor in sange.

Tot antioxidantul important din rosii, licopenul, a fost asociat in cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostata, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian si esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal, de prostata si ovarian. Antioxidantii din rosii, in special vitaminele A si C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sanatoase ale organismului.

Vitamina A din rosii poate sa imbunatateasca acuratetea vederii si sa previna afectiunile vazului. Un demers stiintific de specialitate a demonstrat ca un consum regulat de rosii reduce riscul aparitiei degenerarii maculare, o afectiune grava si ireversibila a ochilor.