Ingrediente

  • 170 de grame de unt
  • 400 de grame de ciocolată
  • 170 de ml de frișcă bătută
  • 400 de grame de biscuiți digestivi
  • Esență de rom

Cum se prepară?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să pregătești o forma în care vei așeza tortul de biscuiți. Pentru asta vei avea nevoie de un vas rotund, de preferat cu baza detașabilă, pentru a putea scoate tortul intact la final.

Unge marginea vasului cu puțin unt. Pune hârtie de copt pe fundul vasului.

Într-un alt vas topește la foc mic untul cu ciocolata. Când s-a omogenizat, adaugă frișca și ia vasul de pe foc, încorporând toate ingredientele. Adaugă biscuiții rupți în bucățele cât mai mici, iar apoi pune esența de rom.

Toarnă amestecul în tava pregătită și ține tortul la frigider pentru cel puțin 3 ore. După ce a stat la rece și s-a întărit bine, scoate blatul din tavă. Îl poți decora cu fructe sau, mai simplu, cu zahăr pudră vanilat.

Vezi și… Negresă de post cu gem și nuci

Ingrediente pentru blat

  • 300 g făină
  • 200 g gem de prune sau marmeladă
  • 100 g zahăr (mai puțin dacă gemul este dulce)
  • 100 ml ulei
  • 200 ml apă minerală carbogazoasă
  • 2 linguri cacao
  • 100 g nucă măcinată grosier
  • 1 plic praf de copt
  • un vârf cuțit de bicarbonat
  • 2 lingurițe de esență de rom
  • un praf de sare

Ingrediente pentru glazura de ciocolată

  • 100 g ciocolată neagră (de post)
  • 1-2 linguri de zahăr
  • 1 lingură de apă
  • câteva picături de ulei

Cum se prepară?

Pentru început, încălzește cuptorul la 180 de grade. Apoi, amestecă într-un vas uleiul cu apa și gemul și, în funcție de gust, adaugă zahăr pudră. Cerne făina, adaugă cacaua, praful de copt și bicarbonatul și adaugă-le peste ingredientele din vas.

Omogenizează bine compoziția, apoi adaugă nuca, un praf de sare și esența de rom. Lasă compoziția să se odihnească aproximativ 10 minute, timp în care praful de copt și bicarbonatul se vor activa în aciditatea apei minerale.

În acest interval, tapetează o tavă de 20/20 cm cu hârtie de copt și întinde în ea compoziția de negresă cu gem și nuci. Pune prăjitura la copt la 180 de grade pentru 30-35 de minute.

În timp ce negresa se răcește, prepară glazura. Topește ciocolata la bain marie, amestecă apa, uleiul și zahărul (după gust) și întinde-o imediat peste negresa deja răcită. Presară miez de nucă deasupra, lasă glazura să se întărească, apoi porționează și servește delicioasa negresă de post cu gem și nuci.

Poftă bună!